Wpis z mikrobloga

#plsql #programowanie mam takie pytanie - czy w plsql developerze da się jakoś łatwo anulować wykowywanie selecta? Przy zamknięciu okna pojawia się komunikat, w którym można wybrać "terminate" zastanawia mnie tylko czy faktycznie to zapytanie przestało się mielić. Wykonałem dość #!$%@? selecta u teraz zastanawiam się czy jeszcze się nie mieli.., pl/sql ma jakiś z góry zdefiniowany timeout? Btw. Nie jestem adminem
  • 14
@metaforyczny_kierowca: no właśnoe sesji nie mogę ubić, bo nie tylko ja działam na tym użytkowniku i mógłby być problem. Po za tym w plsql developerze chyba nie na tego przycisku, on był w sql developerze. Mam nadzieje, że przy zamykaniu okna jak wziąłem terminate to się ubiło.
Po za tym w plsql developerze chyba nie na tego przycisku

@vokus: Jest. Taki z czerwona blyskawica. Tyle ze mozesz sobie te przyciski ustawiac po swojemu, wiec u mnie jest tu, u Ciebie moze byc gdzie indziej albo wogole nie dodany. Czasem plsql developer potrafi sie zwiesic, zwlaszcza jesli stracil na moment lacznosc z baza - nie pozwoli ubic zapytania - you're not connected to oracle - i nie pozwoli zamknac
@msq: no własnie tym się martwie. Bo z tego co wiem plsql ubije sobie zapytanko jeśli to będzie dla niego wygodne. Jeśli nie, to może pozwolić mu się wykonywać. Zabicie sesji nie wchodzi w gre, a wynik zapytania to przepotężna liczba, więc może się mielić i mielić i mielić....no nic miejmy nadzieje, że się ubiło, inaczej czeka mnie jutro bardzo nieprzyjemny dzień w pracy :)

zapytanie było zwykłym selectem na tabeli
@vokus: sesja to sesja - jesli wywolanie przyszlo z zewnatrez to nei ma znaczenia co je wywolalo.

A masz dostep na localhosta gdzie baza stoi? Czesto na sysa mozna sie zalogowac bez hasla :)

Choc jesli nie czujesz sie mocny w temacie to mozesz narobic wiecej szkody.... Sprawdz uzycie procka na serwerze i jesli nei jest za duze to zlej temat. Oracle sam sobie to ubije po jakims czasie... albo nie