Wpis z mikrobloga

  • 26
wystarczy korzystać z dzbanka filtrującego i nie trzeba odkamieniać w ogóle


@Hans_Helmutsson: to nieprawda, albo masz jakiś fatalny dzbanek filtrujący, który Ci kompletnie demineralizuje wodę. Woda musi mieć minerały (one się właśnie z czasem odkładają w czajniku, po filtracji po prostu wolniej) inaczej będzie te minerały zbierać po drodze, czyli de facto wypłukiwać z Twojego organizmu.
  • Odpowiedz
@trele12: Bo musisz robić to dużo rzadziej. No i masz dzbanek do kranówy przede wszystkim, nie ważne czy do picia samej wody, czy do robienia kawy/herbaty.
Ja przez kilka dobrych lat piłem prosto z kranu, bo smak mi nie przeszkadał. ale jak jednak kupiłem w lidlu dzbanek za 20zł, to stwierdziłem że warto, bo różnica w posmaku jest jednak mocno odczuwalna i teraz do czystej kranówki niefiltrowanej bym nie wrócił.
  • Odpowiedz
@Hans_Helmutsson: ale mi pojechałeś xD

Poczytaj zielonka o wpływie miękkiej wody na zawały serca i o tym, co tam masz w tym filtrze, jak ci się zapomni wymienić

Filtr to wydatek, który w najlepszym wypadku nie pomoże, a może tylko zaszkodzić.
  • Odpowiedz
@j557: to nieprawda. Testowałem titrantem twardość wody po przefiltrowaniu przez Aquaphor A5 Mg i do ok 2-3 tygodni woda jest praktycznie bez minerałów. Dopiero później zaczyna przepuszczać ich więcej. Po miesiącu zatrzymuje tylko ok. 30% minerałów.

  • Odpowiedz