Wpis z mikrobloga

Planuje zamontować sobie włączniki i inne czujniki z użyciem protokołu zigbee.
1. Nie planuje robić wielkich automatyzacji, chce prosty UI to ustawiania i operowania (nie chce home assistance), więc zostało mi albo tuya albo sonoff (no jeszcze gdzieś się zastanawiam nad Xiaomi). Zależy mi na jak największej ilości urządzeń na zakresie jednego ekosystemu, a chyba tuya jest najliczniejsza (proszę o sprostowanie jeśli się mylę). Który z tych systemów byście polecili?
2. Niestety, na 99%, nie ma linii N (wielka płyta), więc nie będę mógł wykorzystać przełączników jako routerów poprawiających zasięg. Jak to jest z zasięgiem bramek ZigBee? Czytałem, że jest niby znacznie lepszy niż WiFi. Mam miejsca w mieszkaniu, gdzie wifi ma dość słaby zasięg, z racji wielkiej płyty i chciałbym wiedzieć, czy jeśli wifi daje radę, to czy ZigBee tym bardziej mi zasięg zapewni?
3. Pewnie nie, ale może jest jakiś sposób by obejść brak N i stosować włączniki z N?

#tuya #smarthome #sonoff #elektryka #kiciochpyta
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeśli zależy Ci na jak największej liczbie dostępnych urządzeń i prostym interfejsie, Tuya wydaje się być najlepszym wyborem. Mają szeroki wybór produktów i solidne wsparcie aplikacji.

Jeśli WiFi działa u Ciebie, jest duża szansa, że Zigbee będzie miało przynajmniej równie dobry zasięg, a nawet lepszy

Zwiększenie zasięgu Zigbee, do gniazdka podłącz "smart wtyczkę" - zwiększy zasięg sieci Zigbee np. w każdym pokoju gniazdko lub/i żarówka Zigbee
  • Odpowiedz
@mcichy10:
1. Tuya z bramką zigbee będzie spoko (i tanio), ew. jeśli nie chcesz takiego systemu z centralą gdzieś w chmurze, to pomyśl o Hubitat, jest dość prosty, a całkiem spora obsługa.
2. Myślę że oprócz włączników będziesz miał jakieś inne urządzenia, a one będą działać tak że będą przekazywać sygnał z innych. Mieszkam też w bloku i też mam taki system.
3. Nope, musiałbyś wymieniać przewody od puszki do
  • Odpowiedz
3. Pewnie nie, ale może jest jakiś sposób by obejść brak N i stosować włączniki z N?

@mcichy10: w puszce można zmienić połączenia i wysłać N i L do włącznika. Ale wtedy przycisk nie włączy lampy. Tą albo trzeba podłączyć na stałe i sterować po Zigbee, albo w puszce trzeba dodać przekaźnik.
Ale dużo prościej użyć innego włącznika.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek

Ale w paru miejscach potrzebowałem N. Sposób prosty w puszcze wykorzystałem jeden z 3 przewodów do przełącznika i poprowadziłem po nim N.

Trochę nie rozumiem. Ja mam w za pojedynczym włącznikiem dwa przewody.

Swoją drogą, ktoś mi umie wyjaśnić, dlaczego ten N jest potrzebny? Skoro zasilanie modułu ciągle jest tak czy inaczej
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek cena, wybór urządzeń, niezawodność.. jeśli mam iść w jakiś system w pełni to muszę to uprzedzić rozeznaniem. Wezmę pod uwagę to co podrzuciłeś
  • Odpowiedz