Aktywne Wpisy
domkasromka +4
#hotelparadise tak trochę zejście z tematu. Które, akcje najbardziej zapadły wam w pamięć z poprzednich sezonów, zarówno te śmieszne jak i jakieś draki. Mi się właśnie przypomniał fastiwal płaczu w piątym sezonie jak Kuba zaczął płakać, a cała reszta za nim.
Malenaa +26
Jeszcze w czwartek sama proponowała spotkanie na ten tydzień. Szkoda bo sama pisała dużo i na pewno pisało się lepiej niż z jakimiś tinderówkami. Poniedziałek wieczur i humor popsuty ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#tinder #podrywajzwykopem
#tinder #podrywajzwykopem
1. Nie planuje robić wielkich automatyzacji, chce prosty UI to ustawiania i operowania (nie chce home assistance), więc zostało mi albo tuya albo sonoff (no jeszcze gdzieś się zastanawiam nad Xiaomi). Zależy mi na jak największej ilości urządzeń na zakresie jednego ekosystemu, a chyba tuya jest najliczniejsza (proszę o sprostowanie jeśli się mylę). Który z tych systemów byście polecili?
2. Niestety, na 99%, nie ma linii N (wielka płyta), więc nie będę mógł wykorzystać przełączników jako routerów poprawiających zasięg. Jak to jest z zasięgiem bramek ZigBee? Czytałem, że jest niby znacznie lepszy niż WiFi. Mam miejsca w mieszkaniu, gdzie wifi ma dość słaby zasięg, z racji wielkiej płyty i chciałbym wiedzieć, czy jeśli wifi daje radę, to czy ZigBee tym bardziej mi zasięg zapewni?
3. Pewnie nie, ale może jest jakiś sposób by obejść brak N i stosować włączniki z N?
#tuya #smarthome #sonoff #elektryka #kiciochpyta
Jeśli WiFi działa u Ciebie, jest duża szansa, że Zigbee będzie miało przynajmniej równie dobry zasięg, a nawet lepszy
Zwiększenie zasięgu Zigbee, do gniazdka podłącz "smart wtyczkę" - zwiększy zasięg sieci Zigbee np. w każdym pokoju gniazdko lub/i żarówka Zigbee
1. Tuya z bramką zigbee będzie spoko (i tanio), ew. jeśli nie chcesz takiego systemu z centralą gdzieś w chmurze, to pomyśl o Hubitat, jest dość prosty, a całkiem spora obsługa.
2. Myślę że oprócz włączników będziesz miał jakieś inne urządzenia, a one będą działać tak że będą przekazywać sygnał z innych. Mieszkam też w bloku i też mam taki system.
3. Nope, musiałbyś wymieniać przewody od puszki do
@mcichy10: w puszce można zmienić połączenia i wysłać N i L do włącznika. Ale wtedy przycisk nie włączy lampy. Tą albo trzeba podłączyć na stałe i sterować po Zigbee, albo w puszce trzeba dodać przekaźnik.
Ale dużo prościej użyć innego włącznika.
@mcichy10: To się u mnie świetnie sprawdza: https://sonoff.tech/product/diy-smart-switches/zbmini-l2/
Ale w paru miejscach potrzebowałem N. Sposób prosty w puszcze wykorzystałem jeden z 3 przewodów do przełącznika i poprowadziłem po nim N.
Komentarz usunięty przez autora
Trochę nie rozumiem. Ja mam w za pojedynczym włącznikiem dwa przewody.
Swoją drogą, ktoś mi umie wyjaśnić, dlaczego ten N jest potrzebny? Skoro zasilanie modułu ciągle jest tak czy inaczej
@mcichy10: no masz wyżej link do modułu co nie potrzebuje N.