Wpis z mikrobloga

Cześć. Jestem absolwentką prawa. W poszukiwaniu miejsca dla siebie zainteresowałam się aplikacją komorniczą. Adwokatów i radców jest tyle, że rynek jest zepsuty do szpiku kości, a ja nie chcę pracować za uścisk dłoni mecenasa. Na aplikacji komorniczej w teorii jest inaczej - gwarantowana ustawą umowa o pracę. Natomiast problem jest taki, że zmiany legislacyjne chyba trochę poturbowały komorników, natomiast nie wiem, czy to bardziej zmiana z 30k miesięcznie na 20k, czy bardziej komornik zarabia teraz 3k. No i jaka jest sytuacja aplikantów i asesorów? Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniami.
#prawo #praca #pytanie #zarobki #komornik #asesor #aplikant
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tuptusiowapanna:

Adwokatów i radców jest tyle, że rynek jest zepsuty do szpiku kości, a ja nie chcę pracować za uścisk dłoni mecenasa.

100% racji, rynek adwokatów/radców jest maksymalnie nasycony, a będzie tylko gorzej. Jak najdalej od tych
  • Odpowiedz
@tuptusiowapanna: nie napalaj się tak ( ͡° ͜ʖ ͡°) jako pierwszy minus weź pod uwagę, że jakiś czas temu zmieniły się przepisy i każdy asesor po 6 latach asesury musi otworzyć własną kance bo inaczej straci uprawnienia. Polska nie jest z gumy, komorników jest dużo. Najlepiej idź do pracy w kancelarii komorniczej by zobaczyć z czym się to je.
  • Odpowiedz
To że ludzie nie palą się do korporacji komorniczej nie wynika z tego że nie wiedzą, że jest coś takiego tylko z tego że średnio atrakcyjną karierę oferuje obecnie zawód komornika. Najlepiej popracować u kogoś i popatrzeć/podpytać.

Na wykopie się okazuje że każdy zawód po prawie ssie, a ja w Wwa widziałem co innego w dużych (no bardziej średnich) kancelariach.
  • Odpowiedz