Wpis z mikrobloga

• 21
@AntyKuc: nie, bo ja potem musze debugować ten kod autowygenerowany przez średniointeligentych programistów wspomaganaych zupełnie nie inteligentymi mechanizmami.
  • Odpowiedz
@AntyKuc: By w-----ć te wszystkie AI, wystarczy że kilkadziesiąt tysięcy programistów zacznie zasypywać stacka i gita g---o kodem. AI potem z tego g---o kodu zacznie generować własny g---o kod i będzie zasilał się jeszcze bardziej g---o kodem.
Wtedy AI zacznie głupieć, znowu trzeba będzie zatrudniać setki osób do moderowania go, czyli koniec końców, AI bez człowieka kontrolującego czego uczy się ten zlepek prawdopodobieństw stanie się bezużyteczne.

Mam copilota w robocie,
  • Odpowiedz
@XanderPLXE: Problem jest taki, że obecnie AI nie uczy się już na kodzie generowanym przez ludzi bo jest zbyt niskiej jakości. Są pewnie jakieś dobrze oczyszczone core datasety ale kluczowe są dane generowane przez model w trakcie uczenia. Model generuje iteratywnie kod pod jakieś rozwiązanie i jest on filtrowany pod kątem najlepszych rozwiązań i to on jest używany do dalszego treningu.
  • Odpowiedz
@AntyKuc: O ile poddałem się po wielu próbach współpracy z GPT-4/4o to teraz codziennie używam Claude 3.5. Tak jak GPT-4 często proponował dziwne rozwiązanie które później robiło coś innego tak Claude zawsze produkuje kod robiący +- to o co prosiłem oraz który po prostu działa. Jak potrzebuję funkcji którą użyję raz aby policzyć jakąś statystykę to już nie piszę kodu sam tylko pytam AI bo nie opłaca mi się poświęcać
  • Odpowiedz
@AntyKuc:

Nie, widocznie nie potrafię używać tych modeli

@kolekcjoner_szekli:

Niemożliwe że AI ci nie generuje dobrego kodu na pewno jakieś g---o prompty zapodałeś serio jaki gównokod wypluty przez AI co ty gadasz złe prompty robiłeś ci inne spróbuj ja ci pokaże na kursie jak pisać inne nie da się wygenerować kiepskiego kodu z AI co ty gadasz inne prompty musisz spróbować bo różne są
  • Odpowiedz
@Bejro: I sprowadza się to do tego co napisałem. AI wypluwa szmelc, więc potrzebny jest specjalista ludzki do oceny i specjalnie tworzony kod, by nie był beznadziejny. Zamknięta pętla z której AI nie wyjdzie.
  • Odpowiedz
@Bejro: dziwi mnie to jednak, że wielu programistów i to z dużym doświadczeniem stwierdza, że to całe AI dużo nie zmieni.

Bo generalnie już zmienia i to bardzo dużo, kod idzie szybciej wygenerować. Trzeba czasem go wyrzeźbić pod siebie, ale "szkielet" albo ogólnie zamysł, idea już jest pokazana.
przecież to ogromny game changer.

I nie, nie zastąpi on wszystkich, ale taki mocny mid lub senior z AI będzie mieć większa
  • Odpowiedz
I sprowadza się to do tego co napisałem. AI wypluwa szmelc, więc potrzebny jest specjalista ludzki do oceny i specjalnie tworzony kod, by nie był beznadziejny. Zamknięta pętla z której AI nie wyjdzie.

@XanderPLXE: Tak i nie. pierwsze primo to to, że w końcu AI będzie na tyle dobre, że ludzka ingerencja nie będzie już potrzebna bo "jak działa to działa" i czasem to wystarcza. Claude 3.5 jest już na
  • Odpowiedz
@AntyKuc: spalisz tyle samo czasu na tłumaczeniu daunowi gpt co chcesz zrobić i czekając aż wysra odpowiedź, co byś zużył na rozwiązanie problemu, albo pisze zupełnie błędne odpowiedzi i musisz się z nim boksować.
Chat to jest obecnie taka małpa z ołówkiem, która czasem napisze coś z sensem, ale często rzuca gównem po ścianach.
tellet - @AntyKuc: spalisz tyle samo czasu na tłumaczeniu daunowi gpt co chcesz zrobi...

źródło: 1000013729

Pobierz
  • Odpowiedz
ja potem musze debugować ten kod autowygenerowany przez średniointeligentych programistów wspomaganaych zupełnie nie inteligentymi mechanizmami.

@End0: to chyba dobrze, że zapewniają Ci pracę?
  • Odpowiedz
@AntyKuc: ja wkręciłem się w używanie LLMów troche ale summa summarum często wychodzi na to że szybciej bym sam napisał niż tłumaczyłem AI co źle zrozumiał i źle zrobił. nie wiem przy czym pracują ludzie którzy mówią że dostają gotowy kod po jednym query i działa. u mnie co chwile poprawianie i często się zapętla wymyślając jakieś bzdury
  • Odpowiedz
@AntyKuc: oglądałem filmiki na jego kanale jak robil je o JS, w niektórych merytoryka totalnie leżała, np opisywał monady jako struktury na których można wykonać operację Map.

Ale ludziom się podobalo, markę wyrobił, kursów nasprzedawał, hajsu zarobił a czy się na czymś zna? chujwi trzeba by @imlmpe zapytać bo z nim biznesy robi teraz sprzedając 3x ten sam kurs do tych samych ludzi
  • Odpowiedz
Imo próby opisywania AI co ma naklepac od zera to strata czasu. Zdecydowanie lepiej się to sprawdza przy jakichś refactorach, poleceniach typu zmień cośtam, dopisz metodę ktora zrobi to i to. Piszę prompty często bardzo pobieżnie i chaotycznie i o dziwo i tak gpt łapie o co mi chodziło
  • Odpowiedz