Wpis z mikrobloga

Widzę że pobór prądu przez lodówki jest jeszcze gorzej podawany niż zasieg samochodów..

Według producenta lodówka ma brać 221kWh rocznie, przy ustawienku 3 stopnie lodówka i -19 zamrażarką..
Moja przed 15 dni zużyła niecale 19KWh.
Co w skali roku da 458kWh a nie 221 xd ponad 2x tyle a mam lekkie ustawienie 6 lodówka i 18 zamrażarką

Zobaczymy jak dalej będzie bo na razie pol miesiąca I lato. Może zima będzie brała grosze i się wyrówna chociaż wątpię aby aż połowę mniej prądu brała bo musiała by średnio brać 0.605kW dziennie a u mnie standardem jest około 1.2

#agd #lodowka
r5678 - Widzę że pobór prądu przez lodówki jest jeszcze gorzej podawany niż zasieg sa...

źródło: Screenshot_20240717_091202_SmartThings

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r5678 sprawdź w jakich warunkach ma tyle pobierać bo na 100% nie jest testowana w warunkach jakie obecnie są.

To samo jest z autami, w testach liczy się nawet ilość paliwa w baku czy waga kierowcy.
  • Odpowiedz
Według producenta lodówka ma brać 221kWh rocznie

@r5678: nastawiona na dość wysoką temperaturę, pusta i nigdy nie otwierana - no taki drobiazg, nie wart nawet wspominania przez producenta, zresztą gdzieżby sie ta informacja miała zmieścić na naklejkach "green product", "energy class AAAAA+++++++" i tak dalej.

Smutna prawda jest taka, że takimi deklaracjami nie ma sensu się sugerować, bo tyle w nich prawdy, co w deklaracjach zużycia paliwa przez samochody (nie
  • Odpowiedz
  • 1
@Jarek_P: akurat na pobór prądu nie patrzyłem, bo ja byłem przeciwny nowej lodówce skoro stara działa, ale miała 19 lat. I uważałem że będzie brała więcej prądu niż stara, ale starej nie mierzyłem poza pomiarem jak pracuje w danej chwili to stara brała 114W z tego co pamiętam jak chodził kompresor, oraz 0W gdy nie chodził. Ta jest bardziej zaaawansowana, ma inny rodzaj kompresora jakieś wentylatory itd.

Za pomocą czego to monitorujesz?
  • Odpowiedz
byłem przeciwny nowej lodówce skoro stara działa, ale miała 19 lat. I uważałem że będzie brała więcej prądu niż stara,

@r5678: a to nie, to tu się możesz akurat pozytywnie zdziwić, a przynajmniej powinieneś. Technika jednak idzie do przodu, są lepsze izolacje, elektroniczne sterowanie też swoje robi. No i niesparciała szczelna uszczelka w drzwiach, nowa, gładko chodząca sprężarka - to powinno dać mniejsze zużycie energii, niż w staruszku.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: dokładnie nie będe wiedział jaka jest różnica, bo nie wiem ile brała stara poza jednorazowym chwilowym pomiarem kiedyś tam.
a na etykiecie miała 335kW gdzie ta ma 211kW, więc nie wiem czy można sobie ekstrapolować że nowa będzie brała o 37% mniej prądu w skali roku. bo takie same warunki użytkowania obu lodówek, jednak nie wiadomo czy o taki sam procent zawyżała stara co nowa, bo wychodzi 458 na
  • Odpowiedz