Wpis z mikrobloga

Jak to będzie z tym tenisem na IO? Rozumiem, że żeby Zieliński mógł wystąpić w mikście, to najpierw musi stworzyć debla z Hurkaczem. Zakładając, że Hurkacz nie będzie zdolny do gry, to do jakiego momentu musiałby udawać, że wszystko jest okej? Czy i z singla i z debla musiałby wycofać się na ostatnią chwilę? I jeśli tak, to czy wówczas mógłby za niego wskoczyć ktoś do drabinki singla i jakaś para do drabinki debla, czy byłoby już za późno? Myślę, że to jest istotne ze sportowego punktu widzenia i tego, jak byłoby to odebrane przez środowisko. Gdyby miał ukrywać kontuzję tylko po to, by inny Polak mógł stworzyć miksta ze Świątek, a kosztem tego zabrałby miejsce singliście i parze deblowej z list rezerwowych (są w ogóle takie na Igrzyskach? I jak tak, to do kiedy zawodnicy/pary mogą z niej wskoczyć do turnieju?), to mógłby w ten sposób mocno sobie nagrabić w tenisowej rodzinie #tenis
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JanKrzywosad:

Tak są LL na igrzyskach. Jak Hubi się wycofa się nawet 10 minut przed meczem to wchodzi ktoś nowy. Tak było w Tokio 2021, gdy Hubi miał w 1 rundzie grać z z Martonem Fucsovicsem, ale ten się wycofał i Hubi dostał nowego rywala Luke Saville. Zawodnicy, którzy grają tylko debla tworzą listę rezerwową w singlu, według rankingu. Co do chętnych do miksta jest mnóstwooo i tak jest lista rezerwowych.

Powiem tak, jak jest Hubi poważnie kontuzjowany to niech go operują i tyle. Strata czasu lecieć do Paryża. Jeśli faktycznie jest szansa, że będzie mógł grać, ale na mniejszej intensywności to niech wycofuje się z singla i gra tylko
  • Odpowiedz
  • 0
@Madziol127: Dzięki za wyjaśnienia.

Ja wiem, że dla tenisistów IO nie są najważniejsze, ale jednak sporo zawodników podchodzi do nich poważnie. Zresztą całe Igrzyska to magiczna impreza i samo uczestnictwo w nich jest czymś wyjątkowym, dlatego myślę, że choćby z tego powodu + żeby nie stracić polskiej szansy medalowej w mikście (i nie zablokować wyjazdu Zielińskiemu), Hurkacz powinien tam się wybrać.
  • Odpowiedz
@JanKrzywosad: Bardzo szkoda tej kontuzji Hubiego, bo w planach było wystawienie dwóch par do miksta : Igi Świątek i Hurkacza oraz próbować też mieli Zielinski z Linette.

No, ale taki jest sport.
  • Odpowiedz
  • 1
@Madziol127: O wariancie Linette z Zielińskim nie słyszałem, myślałem, że na taką parę nie byłoby szans ze względu na za niski ich wspólny ranking. W takim razie tym większa szkoda. Zwłaszcza że w mikście par tylko 16, a i Linette przecież całkiem niezła w deblu, więc wszystko mogłoby się wydarzyć, byłby to całkiem fajny kandydat do niespodziewanego medalu.
  • Odpowiedz
  • 1
@Madziol127: No tak, rozsądne podejście, jak jest szansa, to grzechem byłoby nie spróbować. No nic, może Hubi jakimś cudem się wyleczy (choć to milczenie w temacie raczej nie wróży nic dobrego), a później ziści się plan z dwoma mikstami.
  • Odpowiedz
Hurkacz powinien tam się wybrać.

@JanKrzywosad: Nie powinien, jeśli będzie w stanie grać w tym sezonie jeszcze to lepiej odpuścić. Zaraz po IO jest tysięcznik w Kanadzie, Cincinnati i US Open gdzie warto nazbierać punktów by potem nie ciułać na wariata tuż przed ATP Finals żeby tylko się załapać
  • Odpowiedz