Aktywne Wpisy

Okaz_prawilnosci +552
źródło: 1000063425
Pobierz
Rad-X +32
U was też ludzie w robocie nie potrafią się powstrzymać od jedzenia mięsa w piątek na obiad?
Co trzeba mieć w głowie aby nie być w stanie w ten jeden dzień w tygodniu odpuścić?
#pracbaza #korposwiat
Co trzeba mieć w głowie aby nie być w stanie w ten jeden dzień w tygodniu odpuścić?
#pracbaza #korposwiat

Z mojego punktu widzenia ma tylko dwie wady:
1. Marna wydajność interpretera (ale można z tym żyć)
2. Brak porządnej wielowątkowości.
#programowanie #python
źródło: python_is_basic
Pobierzprzyjęło się, że pythona używa się w data science, ale w data science również przetwarza się dane wielowątkowo, przynajmniej mi się dość często zdarzało. napisanie kodu wielowątkowego w pythonie, to jest taki ból w tyłku, że już wolę to robić w MATLABie xD
@Krolik: To prawda. Ale i tak jest piękny mimo swoich ułomności. Piękniejszy jest chyba tylko Haskell (ale to inny paradygmat). Jest idealny IMO do nauki algorytmów i struktur danych. Do pisania niewielkich programów: max kilkaset linijek, jako glue-code, język skryptowy (choć tu może lepsza jest Lua) też. I wszędzie tam, gdzie ludzie z jakiegoś powodu używają JavaScript... (nie licząc
@Krolik: gdzie?
def car_pooling(trips: List[List[int]], capacity: int) -> bool:max_trip = max(trip for _, _, trip in trips)
arr_trip = [0] * (max_trip +
Co do niekonsekwencji - dlaczego funkcyjne for i if ma odwróconą składnię względem imperatywnych odpowiedników? Scala I Rust mają zrobione to lepiej - tam wszystko jest wyrażeniami jest jedna wspólna składnia.
Co do piękna designu - po co Pythonowi dwa operatory przypisania?
Co do zarządzania
@Krolik: No nie zgodzę się. Generatory w Javie? Może i da się, ale jakim kosztem... ;) Swoją drogą: Java to też świetny język, ale pod innymi względami. W Javie właśnie najlepiej mi leży współbieżność. Jest lepiej imo rozwiązana niż w modern C++ i (nawet) Go, ale to może kwestia tego, że do
@ly000: Dlatego używa się PySparka
Właściwie to spark stracił sens
@Krolik: Jak Twoje zadanie może być zrobione w kilka minut na laptopie, to nie potrzebujesz sparka.
https://www.tiobe.com/tiobe-index/
Ja myślę, że niektórzy tu po prostu uczepili się jednej technologii i za nic nie chcą puścić bo musieliby skompromitować swoje programistyczne skille, a kiedy masz młotek to wszystko wydaje się gwoździem.
@arysto2011: dlaczego mam używać sparka w miejscu, gdzie w innych językach wystarczy jakiś parallel for loop?
I żeby nie było że wymyślam: ostatnio benchmarkowalem jeden z naszych klastrów - Nosqlbench napisany w Javie ma gorszą wydajność przy 256 wątkach na 12 rdzeniach niż Latte napisane w Rust odpalone na jednym wątku. Latte jednym wątkiem potrafi strzelać do