Wpis z mikrobloga

#jedzenie #chwalesieboco #protipy #gotowanie #kuchnia

Mmm kurczaczek, do jutrzejszej - mojej - wariacji burrito, już się marynuje z przyprawami i cytryną. Nie mogę się doczekać :3

Pro tip: dodanie soku z cytryny do marynaty, powoduje, że męsko lepiej (ponoć) wchłania marynatę i robi się bardziej kruche. Tylko trzeba uważać, by nie przesadzić z tym sokiem, bo może to dać odwrotny efekt do zamierzonego.

W ogóle to chciałbym mieć taką książkę kucharską w której wytłumaczone byłyby takie protipy kucharskie jak w/w. W przepisach często dodawane są dziwne składniki, ale nikt nie tłumaczy w jakim celu (poza walorami smakowymi).

Cytryna w marynacie do mięsa -> mięso będzie bardziej kruche

itp

Może znacie jakiś tytuł z takimi wskazówkami? :)