Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Orientujecie się jak to wygląda z kierunkiem technik farmacji?
Od zawsze chciałam pracować w aptece jednak życie mi się inaczej poukładało i musiałam z tego kierunku zrezygnować. Później słyszałam, że nie może być on w innym trybie nauczania niż stacjonarny dzienny.
Niedawno wyświetliła mi się reklama pewnej szkoły policealnej a tam właśnie ten kierunek w trybie weekendowym. Sprawdziłam i niektóre szkoły oferują technika farmacji w trybie zaocznym lub weekendowym. Jako, że obecną praca nie pozwala mi na naukę w trybie stacjonarnym byłabym zainteresowana ofertą w trybie weekendowym ale zastanawiam się czy ma to sens? Jak czytam to jest, że obeca ustawa na to nie zezwala u już się w tym gubię.
Czy można uczyć się na ten kierunek w formie zaocznej/weekendowej?
Obecnie pracuję w laboratorium ale skończyłam studia na kierunku chemia. Praca jest na 3 zmiany więc nauka dzienna odpada. Nie podoba mi się obecną praca i marzę o tym żeby pracować w aptece.

No i pytanie o szkoły policealne. Czy jest różnica między nimi? Nie wiem czy mogę mówić ich nazwy ale czy taki teb różni się od innych szkół? Ofertę weekendową znalazłam właśnie tam.
No i zależy mi też na opinii osób które uczyły się na tym kierunku. Niekoniecznie w tej szkole.

#wroclaw bo tu chciałabym się uczyć
#szkolapolicealna #policealna #tebedukacja #teb #apteka #farmacja #medycyna

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Ciężko mi powiedzieć jak dokładnie wygląda to teraz, ale na pewno w kwestiach prawnych to mgr farmacji musisz mieć tylko jeśli chcesz założyć własny interes. Jako pracownik technik wystarczy. Poza samą szkołą do uzyskania tytułu technika będziesz też potrzebowała bodajże rocznego stażu (przynajmniej tak to wyglądało jakieś 18 lat temu jak moja ex i znajoma to robiły).
  • Odpowiedz
Wg moich zrodel to srednio platny zawod, dlugo siedzisz w pracy, zmiany, odpowiedzialnosc, przyjdzie babcia i zacznie plakac i opowiadac dlaczego nie ma na leki albo inna jaki krem bo wie pani moja siostra... itd. No ale zawod potrzebny.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zawód magistra i technika farmaceutycznego to dwie różne sprawy, różnią się wymaganiami, uprawnieniami i zadaniami. Magister farmacji jest osobą po 5,5 letnich studiach dziennych (i pewnie o tym czytałaś, że nie ma opcji zaocznie się tego uczyć) i półrocznym stażu w aptece, natomiast technik po 2,5 letniej szkole policealnej (w trybie wieczorowym) i 2 letnim stażu w aptece. Nauka na technika to właśnie zajęcia odbywające się w weekendy, masz
  • Odpowiedz