Wpis z mikrobloga

Czołem panowie elektrycy. Może któryś pomoże. Kupiłem samochód dość leciwy 33letni. Mianowicie skode favorit przedlift. Poprzedni właściciel wpiął radio w miejsce przekaźnika świateł przeciwmgielnych. 2 dni i akumulator rozładowany. Fabrycznie ten samochód nie posiadał radia ani instalacji do radia. Chcę zamontować radio tak żeby nie wciągało mi prądu. Bo na wyłączonym radiu pobór był 0.25A. Macie pomysły jak to rozwiązać? #elektronika #elektryka #mechanikasamochodowa
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lossiemkos89: Proste szukasz w skrzynce bezpieczników szyny która wyłącza się po wyjęciu kluczyka. Tam idzie zwykle żółty kabel z radia. Czerwony zostawiasz na stałe podpięty do zasilania, bez tego będą się kasować stacje radiowe.
  • Odpowiedz
@lossiemkos89: widzę, że masz tam te stare, cylindryczne bezpieczniki, więc najlepiej będzie, jak wykręcisz skrzynkę bezpieczników i od spodu są one mocowane do przewodów śrubami. Musisz więc zmierzyć, na którym z bezpieczników jest napięcie po kluczyku (żółty przewód, w kostce radia to będzie "memory" albo "acc") i na którym stałe (czerwony przewód, w radiu pewnie jako +12v) i wpiąć się pod te śrubki konektorem oczkowym. Potem już tylko prowadzisz kable
  • Odpowiedz