Wpis z mikrobloga

Mam jakąś starą antenę zewnętrzną LTE od Plusa - ODU 200 albo 300.
Czy ona jest anteną kierunkową? Kształt na planie trapezu na to wskazuje, ale wszystkie instrukcje instalacji pokazuja zeby ja montować zwezeniem w kierunku nieba.
Zalezy mi na wzmocnieniu sygnalu z konkretnego BTS-a.

#internetmobilny #internet #siecikomputerowe
nalejmizupy - Mam jakąś starą antenę zewnętrzną LTE od Plusa - ODU 200 albo 300.
Czy ...

źródło: image_picker_3C431846-6827-4359-98D2-9AAC1E77C5D0-43715-000007B7CE5FC04E

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kształt na planie trapezu na to wskazuje

@nalej_mi_zupy: XD, trapez jest po to żeby obudowa łatwo z formy wtryskowej wyszła. Anteny są gdzieś na ściance, ale kierunkowe to one nie są. Kiedyś to ludzie przerabiali dodając gniazda antenowe, czasem 300 nie miała gotowych?
Ogólnie paździerz to już był jak na rynek wchodził, dziś to jest tragedia.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: Ja nie wiem co jest w śrdoku dlatego pytam. Anteny kierunkowe często mają podobne kształty.

Potrzebuję czegoś budżetowego żeby przetestować na działce i akurat znajomy ma taki zestaw. No chyba, że polecasz coś innego na takie nadajniki o na screenie. 2,5 km w linii prostej do BTS-a przez gęsty las. Zasięg w telefonie raz jest raz nie ma - w zalezności w którym miejscu na działce stoisz.
  • Odpowiedz
Anteny kierunkowe często mają podobne kształty.

@nalej_mi_zupy: ale to jest jedna z gorszych konstrukcji, choć na niskie częstotliwości jakoś jeszcze działa.

2,5 km w linii prostej do BTS-a przez gęsty las. Zasięg w telefonie raz jest raz nie ma - w zalezności w którym miejscu na działce
  • Odpowiedz
Mikrotika LTE

@brokenik: nie chcę wywalać 1000 zł, żeby przetestować czy mi działa net czy nie. chyba że kupię i zwrócę jak będzie c-----o działać. Na razie to wertuję elektrodę, bo tam tych wątków jest milon.
  • Odpowiedz