Wpis z mikrobloga

Moi pracownicy poprosili o podwyżkę. Pracują u mnie od półtora roku i i tak zamierzałem zrobić im podwyżkę. Podniosłem im wypłatę o 4,9% (2,9% inflacja z I kwartału + 2% od serca). I na dodatek zapowiedziałem, że dostaną bony zakupowe na Święta (dam im bony po 1000 UAH).

#praca #firma #pracbaza
  • 21
  • Odpowiedz
  • 0
@rastafari85: W różnych krajach pieniądze mają różną wartość. Mimo, że możesz 1000 UAH rozmienić na 100 zł, to w Ukrainie można kupić za 1000 UAH nieco więcej niż w Polsce za 100 zł. To po pierwsze. A po drugie, to żaden wstyd dać skromny upominek dobremu pracownikowi. Ja jako pracownik dostałem parę lat temu bon 20 £ i się cieszyłem.
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: Pierwsze słyszę. A ten bonus to 8,13% ich wypłaty brutto.

@yaah Bonus 8,13% do wypłaty brutto to nic? Jeśli dla Ciebie takie pieniądze to nic to spoko. Ja bym ładnie podziękował, i kolejny tydzień chodził ucieszony w skowronkach.

@rastafari85: Co do 1000 UAH i 100 zł. 100 zł to teraz od lipca 1 / 42 płacy minimalnej na pełen etat. A 1000 UAH to 1/8 płacy
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: 12 300 / miesiąc za 3/4 etatu. Znaczy będą od lipca po tej podwyżce 4,9%.
I pracują sobie w spokojnej atmosferze zdalnie z domu i z pełnym respektowaniem przepracowanych godzin (tzn. 3/4 = 3/4, a nie 4/5).
  • Odpowiedz
@Adamfabiarz: To może inaczej. Ostatnio na etacie pracowałem w 2015 w małej firmie związanej z elektryką, zarabiałem tam 4000zł na święta dostawaliśmy po 1000zł i kosz z butelką „kolorowej” i jakieś słodycze.
Był to bardzo miły fajny dodatek na święta ale nie powiedział bym, że przez tydzień czasu cieszyłem michę z tego powodu.
  • Odpowiedz
  • 0
@rastafari85: ,,Kolorowa" i słodycze szkodzą zdrowiu. A ja nie zamierzam szkodzić pracownikom. No widzisz, dostałeś tysiaka, a ktoś dostanie tysiaka w bonie na zakupy.
A ja też właśnie w 2015 jak dostałem wspomniany bon 20 funtów, to może nie przez cały tydzień, ale jak najbardziej przez kolejne 3-4 dni chodziłem cały w podskokach z radości. A pamiętam do dziś to dobrodziejstwo.
  • Odpowiedz
  • 0
@rastafari85: No ale nie mówimy o pracownikach w Kolumbii, tylko pracownikach w Ukrainie. Złota zasada to liczyć w walucie w kraju w którym się zarabia. Oni zarabiają w UA.
Alkohol = kac i marskość wątroby. Słodycze = otyłość i cukrzyca.
  • Odpowiedz
@Adamfabiarz: Ale Ty dalej nie rozumiesz o co mi chodzi. Dajesz ludziom 8% premii na święta w bonie, a obnosisz się z tym jak byś dał im 13 wypłatę i mówisz miedzy wierszami jak to oni powinni się cieszyć z Twojego dobrodziejstwa i dobroci serca.
  • Odpowiedz
  • 0
@rastafari85: Po prostu uważam, w przeciwieństwie do głosów jakie się tu pojawiły, że to żaden wstyd dać 8% bonusu świątecznego, i lepszy rydz niż nic. Może za jakiś czas dobiję do tych 10%, a kto wie, gdy już uda mi się utworzyć koncern z prawdziwego zdarzenia, być może najlepsi pracownicy otrzymają nawet 20% bonusu.

Ale na razie sam jestem na dorobku i walczę o przetrwanie. Dzisiaj jeździłem po mieście w
  • Odpowiedz