Aktywne Wpisy
Zupa-jeza +244
Marzy mi się Polska w której takie komentarze są wyśmiewane, a nie lajkowane. Całe nasze życie w stadzie polega na stawianiu sobie ograniczeń, żebyśmy się nie pozabijali i żeby to jakoś działało. C--j tam, że 2tys zginie, 10tys zostanie rannych i 100tys postronnych osób będzie miało traumy do końca życia. Prawo do mojego z--------u jest najważniejsze. Gdybyśmy wszyscy mieli taki mental to dalej byśmy siedzieli w pubie w oparach dymu i śmierdzieli
nie_odpisuj +1
Dajcie mi jakąś randomową (bardzo) dobrą radę. Obojętnie jaką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kiciochypyta #tinder #zwiazki #samotnosc #wygryw #gruparatowaniapoziomu
#kiciochypyta #tinder #zwiazki #samotnosc #wygryw #gruparatowaniapoziomu
Cel jest taki - sterować nimi z poziomu pstryczków w ścianie (kiedyś zainwestowałem w Legranda i jakoś średnio widzi mi się ich wymiana) jak i z poziomu HA.
Wpadłem na szatański pomysł zmostkować L-in i L-out w ZBMINI-L2, tylko czy to nie zaburzy jego działania? Zalety - W tym momencie dostarczam napięcie do żarówek ZigBee cały czas oraz jednocześnie zmiana położenia "pstryczka" zmienia mi stan ZBMINI-L2 co może wywoływać zmianę sceny w HA. Wada - w przypadku niedostępności HA nie mam możliwości sterowania nimi.
Czy są może inne tego typu rozwiązania?
Jest moduł Philipsa, co właśnie podtrzymuje na stałe napięcie (nie ma przekaźnika), a zmiana położenia przełącznika wysyła tylko komunikat ZigBee o zmianie stanu, ale jego cena jest absurdalna. Można by się bawić w moduły WiFi i zmianę softu co by sterować osobno przekaźnikiem ale te wymagają przewodu N oraz... sieci WiFi.
#smarthome #homeassistant #inteligentnydom #oswietlenie #zigbee
@mirekwirek: co to znaczy?
Ale pomysł z modułem przy świetle wydaje się fajnye ale to też nie jest rozwiązanie, bo 1) muszę na stałe dostarczać napięcie do żarówki więc muszę zewrzeć przewody w puszce. A wtedy nie mam jak przekazać sygnału do modułu.
Nie będzie działać, proste. Musi być L wejście, i L wyjście (z niewielkim spadkiem napięcia podczas pracy, z którego wykorzystuje energię do zasialnia się, albo "widzieć N" przez niezasiloną żarówkę).
Jak zewrzesz ,to nie będzie miał energii dla siebie, to nie zadziała.
@mirekwirek:
Wtedy tam odpinasz przewody idące do przełącznika (i ew. przepinasz je pod wejście modułu,
@hrumque: Właśnie tego się obawiałem :/
No dobra, dostałem do głównej puszki i w teorii bez problemu dociągnę N do puszek przełączników (w tej gdzie przewody są łączone jest za ciasno i musiałbym robić dodatkową puszkę). Przy okazji otwierania puszki odpadło trochę tynku - żona zabije ;)
Jednak nie mogę wprost znaleźć informacji na stronach producentów, który z