Wpis z mikrobloga

Cześć, wpadłem na mały szatański pomysł. Chcę sterować żarówką ZigBee tak samo z poziomu przełącznika na ścianie jak i z poziomu HA. Jest fajne rozwiązanie - Sonoff ZBMINI-L2, którego z powodzeniem korzystam przy zwykłych żarówkach (niestety mam instalację bez N do oświetlenia tj. do puszki przełącznika nie jest doprowadzony przewód N). Jednak to rozwiązanie nie do końca sprawdzi się z żarówkami ZigBee - odcina im napięcie i tracę sensowną możliwość sterowania nimi (zmiana barwy, ściemniania, etc).

Cel jest taki - sterować nimi z poziomu pstryczków w ścianie (kiedyś zainwestowałem w Legranda i jakoś średnio widzi mi się ich wymiana) jak i z poziomu HA.

Wpadłem na szatański pomysł zmostkować L-in i L-out w ZBMINI-L2, tylko czy to nie zaburzy jego działania? Zalety - W tym momencie dostarczam napięcie do żarówek ZigBee cały czas oraz jednocześnie zmiana położenia "pstryczka" zmienia mi stan ZBMINI-L2 co może wywoływać zmianę sceny w HA. Wada - w przypadku niedostępności HA nie mam możliwości sterowania nimi.

Czy są może inne tego typu rozwiązania?

Jest moduł Philipsa, co właśnie podtrzymuje na stałe napięcie (nie ma przekaźnika), a zmiana położenia przełącznika wysyła tylko komunikat ZigBee o zmianie stanu, ale jego cena jest absurdalna. Można by się bawić w moduły WiFi i zmianę softu co by sterować osobno przekaźnikiem ale te wymagają przewodu N oraz... sieci WiFi.

#smarthome #homeassistant #inteligentnydom #oswietlenie #zigbee
mirekwirek - Cześć, wpadłem na mały szatański pomysł. Chcę sterować żarówką ZigBee ta...

źródło: ZBMINI-L2

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirekwirek: taki sonoff powinien już domyślnie działać w taki sposób że masz fizycznego pstryka i sterowanie z home assistant. Ten jest jakiś inny, nie miałem z nim do czynienia, nie ma na nim N. Moja rada, kup takiego zwykłego z wejściem na N, podłącz go przy samym oświetleniu, a przewody idące do pstryka podłącz pod S1 i S2, powinno wtedy działać
  • Odpowiedz
  • 0
@Strigiformesman: Ale tu też mam tak. Trik tylko polega na tym, żeby zmiana położenia przełącznika nie odcinało napięcia do żarówki.

Ale pomysł z modułem przy świetle wydaje się fajnye ale to też nie jest rozwiązanie, bo 1) muszę na stałe dostarczać napięcie do żarówki więc muszę zewrzeć przewody w puszce. A wtedy nie mam jak przekazać sygnału do modułu.
  • Odpowiedz
Wpadłem na szatański pomysł zmostkować L-in i L-out w ZBMINI-L2, tylko czy to nie zaburzy jego działania?

Nie będzie działać, proste. Musi być L wejście, i L wyjście (z niewielkim spadkiem napięcia podczas pracy, z którego wykorzystuje energię do zasialnia się, albo "widzieć N" przez niezasiloną żarówkę).
Jak zewrzesz ,to nie będzie miał energii dla siebie, to nie zadziała.

@mirekwirek:
  • Odpowiedz
@mirekwirek: jedyne godne rozwiązanie - to wstawianie modułow HA nie pod przełącznikiem (gdzie nie ma L) a w/obok (choćby i na zewnąrz na kabelkach) puszki, w której łączy się "to co z przełącznika" z "tym co do żyrandola" i "to co przychodzi z instalacji, i ew. idzie dalej" (tam już masz L, N, i całą resztę.
Wtedy tam odpinasz przewody idące do przełącznika (i ew. przepinasz je pod wejście modułu,
  • Odpowiedz
  • 0
Jak zewrzesz ,to nie będzie miał energii dla siebie, to nie zadziała

@hrumque: Właśnie tego się obawiałem :/

No dobra, dostałem do głównej puszki i w teorii bez problemu dociągnę N do puszek przełączników (w tej gdzie przewody są łączone jest za ciasno i musiałbym robić dodatkową puszkę). Przy okazji otwierania puszki odpadło trochę tynku - żona zabije ;)

Jednak nie mogę wprost znaleźć informacji na stronach producentów, który z
mirekwirek - >Jak zewrzesz ,to nie będzie miał energii dla siebie, to nie zadziała

@...

źródło: IMG_4929

Pobierz
  • Odpowiedz