Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mircy i mirabelki z wiedzą o ubezpieczeniach komunikacyjnych - miałem kolizję, za którą wina poszła na moje konto. Naprawiam swój samochód z AC. Jednocześnie mam nagranie, który być może (ale niekoniecznie) przesunęłoby winę na drugą stronę. Na tym nagraniu widać jednak, że rozpoczynam manewr wyprzedzania na podwójnej ciągłej. Czy w takiej sytuacji ubezpieczyciel może odmówić naprawy z AC, ze względu na to, że złamałem przepisy?

#ubezpieczenia #motoryzacja

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy w takiej sytuacji ubezpieczyciel może odmówić naprawy z AC, ze względu na to, że złamałem przepisy?

@mirko_anonim: Aha. Złamałeś przepisy i chcesz przerzucać winę na poszkodowanego. Lepiej nie kombinuj i napraw swoje auto z AC (ze względu na złamanie przepisów normalna firma nie odmówi naprawy z AC, chyba że prowadziłeś po gorzałce czy czymś podobnym, albo jechałeś bez uprawnień, poczytaj wyłączenia w OWU lepiej jak masz w firmie krzak-każda
  • Odpowiedz
@mirko_anonim co rozumiesz przez przesunięcie winy? Jeżeli nie było policji, to spisaliscie oświadczenie. Jeżeli odstapisz od potwierdzenia, że jesteś winny - sprawa wyląduje w sądzie i on będzie rozstrzygać, czyja była wina - nie ubezpieczyciel. On pokryje naprawę zgodnie z warunkami OWU, a wzrost składki będzie uzależniony od wyniku sprawy sądowej.
Swoją drogą, jak spowodowałeś stłuczkę przy wyprzedzaniu na podwójnej ciągłej, to wynik postępowania może być plus punkty karne i mandat,
  • Odpowiedz