Wpis z mikrobloga

Koledzy i koleżanki, pomóżcie! 8 września jestem zapisany na maraton w Ostrawie. Do połówek przygotowywałem się sam (1:37 zrobiłem w maju), teraz też rozpisywałem sobie plan samodzielnie, dzisiaj zrobiłem pierwsze 30 km i zacząłem się zastanawiać nad tym, czy nie lepiej byłoby skorzystać ze wsparcia trenera, zwłaszcza że chciałbym złamać minimum 3:30, a najlepiej zejść pod 3:20 ( ).

Macie kogoś do polecenia online/na Śląsku (raczej regularne treningi z trenerem i tak nie wchodzą w grę – mam małe dziecko na pokładzie plus drugie w drodze, dlatego muszę zdążyć z maratonem xd). #bieganie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@camelinthejungle: wypełniasz ankietę na początek, później trener do ciebie dzwoni i sobie rozmawiacie o celach itp no i co tydzień dostajesz rozpiskę na kolejne 7 dni. Po treningach wpisujesz na portalu czy było ok, samopoczucie itp i w razie problemów jest korekta zadań. Dodatkowo oprócz biegów masz zaplanowane ćwiczenia core które robisz w domu. Ze swojej strony bardzo polecam, zrobiłem 1:35 na połówce po 7 miesiącach treningu a startowałem od
  • Odpowiedz
@profaza o, dzięki. Właśnie tego się bałem, że tak naprawdę to Szost nie ma czasu na zajmowanie się amatorami i poszli na masowke. No i trochę boję się tego, że będzie chciał mi wybić z głowy moje plany czasowe, ale to zobaczymy. A przesyłałeś może jakieś zapisy swoich treningów?
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: ja jak byłem na takim poziomie, to do 3h w maratonie trenowałem z planami z treningbiegacza.pl

70km to bardzo dużo jak na taki poziom, tyle to się biega przy łamaniu 3h. U Ciebie to powinno być 45-60km i może jeden dwa tygodnie z dobiciem prawie do 70km.
  • Odpowiedz
@aukolb dzięki za uwagi. Najbardziej właśnie obawiam się tego, że przedobrzę. A swoją drogą ostatnio w podcascie bieganie.pl z Piotrem Rostkowskim rozmawiali sobie o tym, że amator przygotowujący się do dychy, i to nie żaden zaawansowany, powinien robić 60 km tygodniowo, w tym jedno absurdalnie długie wybieganie, którego bym nawet nie robił do połówki, więc mnie to ubodło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: Rostkowski to typowy typ ze starej szkoły biegania, coś w stylu Skarżyńskiego, kiedyś się sprawdzało to nie ruszają.

A w zachodnim bieganiu jest mnóstwo biegaczy robiących np. sub 15 na 5km z treningu 70-80km na tydzień xd
  • Odpowiedz