Wpis z mikrobloga

Ależ te stawki spadły. Właśnie sobie wszedłem na JJIT i w całej Polsce tylko 6 firm na 301 ofert SENIORSKICH w .Necie oferuje GÓRNE widełki 30k lub więcej (2%).
Co więcej, jak się przeczyta wymagania, to z tych sześciu ofert:
- jedna jest na architekta
- druga na speca devopsa od Azure, który programuje przy okazji
- trzecia na speca od AI chatbotów, który programuje przy okazji
- dwie na leada, w tym jedna fullstacka, czyli łeb jak sklep i super umiejętności miękkie
- tylko jedna na zwykłego mocnego technicznie seniora.

Co więcej, dolne widełki tych ofert to 22-25k, więc pewnie zarabiać będziecie gdzieś pośrodku.
A przecież są znacznie gorzej płatne technologie od C#, PHP czy C++ chociażby.

Tymczasem średnia na UoP w dużych miastach (Kraków, Poznań) to już 11k brutto, co po dodaniu kosztów pracodawcy i urlopów daje nam odpowiednik 15k B2B na fakturze. Czyli tak, zwykły człowiek, przeciętniak, Anetka co w biurze kawę pije bez stresu, nauczyła się raz kiedyś Excela i na tej wiedzy dojedzie do emerytury, zarabia odpowiednik programisty 15k. Senior Lead dev zmieniający co 5 lat prawie całkowicie warsztat pracy - 150-200% tej kwoty. Programersi mający się za elitę równą lekarzom tyrają w sprintach za 2 średnie krajowe xD i to jak są ekspertami leadami full stackami z mile widzianym devopsowaniem, bo jak nie to 1,5 średniej xDD
Ten fach się trzyma jeszcze tylko dzięki oszustwu podatkowemu B2B.

Tymczasem już niedługo pielęgniarka będzie dostawać minimum 9k brutto, a w praktyce o wiele więcej, do tego jak będzie oddziałową w dobrym szpitalu (odpowiednik seniora leada fullstacka) to i z 50-100% więcej. Nawet nie wspomnę, że jak już skończy studia i staże to się najwyżej raz kiedyś czegoś douczy, a robota pewna do emerytury. Same studia to też bajka, żałuję, że jestem programistą, a nie pielęgniarzem. Na roku jest pewnie 5 facetów i 95 atrakcyjnych, młodych, inteligentnych kobiet, w pracy identycznie - tylko największy przegryw nie znalazłby sobie w tak cieplarnianych warunkach dobrej żony.
Na informatyce nawet nie wspominam, 5 grubych, wytatuowanych babochłopów z autyzmem na 195 chłopa, a i tak wszystkie po pierwszym roku najdalej wybierają sobie najlepszego spośród stada spermiarzy na co dzień robiących za nie laborki i sprawozdania.
Szacunek społeczny? Dzień dobry, do widzenia, uśmiech, każdy lubi pielęgniarki. Spocone kuce z autyzmem - no sami widzicie, taki obraz nas, kojarzymy się już tylko z pieniędzmi, chociaż nawet Grażyny i Anetki słyszały o kryzysie w branży. Ja już nawet nie mówię, że jestem programistą, bo to wstyd się przyznać, eufemistycznie mówię, że jestem inżynierem oprogramowania, bo inżynier się akurat dobrze kojarzy, z czymś solidnym. Programisty ogół ludzi to nawet za inżyniera nie uważa xD

Z litości nie wspomnę o lekarzach i prawnikach, bo to inny świat, do którego nie wiedzieć czemu porównuje się kuceria.

#programowanie #pracait #programista15k
  • 27
  • Odpowiedz
  • 0
zarabia odpowiednik programisty 15k

@Romska_Palo_Ul_Laputa: Programista 15k czy 20k zgodnie z definicją to jest to co zostaje po opłaceniu podatków i danin "na rękę". Więc faktura netto leci na kwotę odpowiednio wyższą.

Z litości nie wspomnę o lekarzach i prawnikach, bo to inny świat, do którego nie wiedzieć czemu porównuje się kuceria.

@Romska_Palo_Ul_Laputa: W IT nikt nie gada o hajsie tyle co gimbaza na wykopie i generalnie nikt nie ma
  • Odpowiedz
Możecie pokazać jakieś konkretne oferty pracy gdzie widać że w wymaganiach jest tylko Excel a zarobki są na poziomie na jakim mówicie?

@temokkor:
Oczywiste, że to uproszczenie.
Nie mniej chodzi o prace biurowe z doświadczeniem. Umiejętności jak za średnią krajową.
  • Odpowiedz