Już się wyjaśniły przyczyny tego nagłego fikołka Tuska i reszty koalicji w sprawie ochrony granicy z Białorusią. Po zmianie rządów stała się dziurawa jak sito i zaczyna brakować miejsca w ośrodkach zamkniętych. Stad ten fikołek i latanie na granice i zapewnianie żołnierzy i funkcjonariuszy SG że mają wolną rękę i mogą pushbackować. Ale znając mundurowych i wojskowych założę się że dalej sprawę będą olewać, co mnie nie dziwi po tym jak traktowano ich przez 3 lata. Też swoją drogą przypominam sobie jak Tusk i innii Pe-owcy (Tomczyk, Kierwieński) grzmiał jeszcze jakiś rok temu, że PiS to partacze w tym pilnowaniu granicy i on pokaże jak to się robi. No i pokazali. #polityka #4konserwy
Tak, zmiana władzy i od razu zapora jest dziurawa xD Chłopie, skąd Ty bierzesz te analizy? Za PiSu migranci też przedostawali się przez zaporę i próbowali się dostać do Niemiec i także byli odsyłani z powrotem.
Za PiSu migranci też przedostawali się przez zaporę i próbowali się dostać do Niemiec i także byli odsyłani z powrotem.
@Koziom: Pewnie tak było. Należy więc porównać te dane z analogicznym okresem rok temu czyli styczeń - kwiecień 2023. Podejrzewam że jednak obecnie liczba jest dużo większa, a w maju Niemcy pushbackowali ich do nas jeszcze więcej. Wszystko się układa w logiczną całość. Cały czas zastanawiało mnie bowiem czemu Tusk
@Thorkill: Taaa, bo to po zmianie rządów płot automatycznie dostał -100 do wytrzymałości i teraz pierwszy lepszy śniady wypierdek z lewarkiem wjeżdża w niego jak w masło. Wcale nie dlatego że płot jest c-----o zrobiony a Baćka coraz śmielej nagania dzikusów na granicę, jednocześnie donosząc im coraz lepsze sprzęty od których naszym strażnikom granicznym robią się wielkie oczy
Taaa, bo to po zmianie rządów płot automatycznie dostał -100 do wytrzymałości
@HrabiaTruposz: Nie wiem czy wiesz ale Bodnar i jego ekipa w lutym 2024 po nielegalnym przejęciu prokuratury wznowili albo rozpoczęli od nowa sprawy wszystkich śmierci migrantów na granicy od 2021. Jak myślisz jaki mogło mieć to wpływ na skuteczność działania funkcjonariuszy SG i WP? Pozytywny czy negatywny?
@Thorkill: nie znam się na tym, ale znam ją z jej działalności i wiem, że jest upośledzona. Zresztą nawet po sposobie skonstruowania tego twitta to widać
A czy on kiedykolwiek mówił, że granicy nie należy chronić?
@wstanczyk: 1. Był przeciwny pushbackom 2. Był przeciwny budowie zapory 3. Prowadził narracje o "biednych migrantach potrzebujących pomocy" Więc odpowiedz. brzmi Tak nie wprost mówił że granicy nie należy bronić bo jego cała narracja i działania prowadziły do kompletnego uniemożliwienie SG i WP obrony tej granicy.
3. Prowadził narracje o "biednych migrantach potrzebujących pomocy"
@Thorkill: W sensie nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumieć, że można jednocześnie bronić granic, ale robić to w zgodzie z prawem międzynarodowym i traktować ludzi humanitarnie? On nawet o tym mówił wprost. A sam płot jak widać jest średnio skuteczny, co nie znaczy, że jak już na to pieniądze poszły, to teraz należy
że można jednocześnie bronić granic, ale robić to w zgodzie z prawem międzynarodowym
@wstanczyk: W jaki niby sposób? I co ma rzekome prawo międzynarodowe do osób które nie są żadnymi uchodźcami ale de facto turystami, którzy nielegalnie próbują przekroczyć granicę w niewyznaczonym do tego miejscu i nie posiadając odpowiednich dokumentów?
Też swoją drogą przypominam sobie jak Tusk i innii Pe-owcy (Tomczyk, Kierwieński) grzmiał jeszcze jakiś rok temu, że PiS to partacze w tym pilnowaniu granicy i on pokaże jak to się robi. No i pokazali.
#polityka #4konserwy
Tak, zmiana władzy i od razu zapora jest dziurawa xD Chłopie, skąd Ty bierzesz te analizy? Za PiSu migranci też przedostawali się przez zaporę i próbowali się dostać do Niemiec i także byli odsyłani z powrotem.
@Koziom: Pewnie tak było. Należy więc porównać te dane z analogicznym okresem rok temu czyli styczeń - kwiecień 2023. Podejrzewam że jednak obecnie liczba jest dużo większa, a w maju Niemcy pushbackowali ich do nas jeszcze więcej.
Wszystko się układa w logiczną całość. Cały czas zastanawiało mnie bowiem czemu Tusk
@Thorkill: Taaa, bo to po zmianie rządów płot automatycznie dostał -100 do wytrzymałości i teraz pierwszy lepszy śniady wypierdek z lewarkiem wjeżdża w niego jak w masło. Wcale nie dlatego że płot jest c-----o zrobiony a Baćka coraz śmielej nagania dzikusów na granicę, jednocześnie donosząc im coraz lepsze sprzęty od których naszym strażnikom granicznym robią się wielkie oczy
@HrabiaTruposz: Nie wiem czy wiesz ale Bodnar i jego ekipa w lutym 2024 po nielegalnym przejęciu prokuratury wznowili albo rozpoczęli od nowa sprawy wszystkich śmierci migrantów na granicy od 2021. Jak myślisz jaki mogło mieć to wpływ na skuteczność działania funkcjonariuszy SG i WP? Pozytywny czy negatywny?
@Koziom: Znalazłem dane. W okresie 1 styczeń - 31 lipiec 2023 Niemcy zgłosili chęć oddania 3377 migrantów, z czego Polska przyjęła niecałych 500 osób. Czyli tak jak sądziłem. Gigantyczny wzrost przepuszczalności granicy, około 100-150 proc. jak można podejrzewać
Dane wziąłem stąd: https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/9282515,niemcy-chca-odeslac-do-polski-niemal-34-tys-cudzoziemcow.html
@Thorkill: A czy on kiedykolwiek mówił, że granicy nie należy chronić?
@wstanczyk:
1. Był przeciwny pushbackom
2. Był przeciwny budowie zapory
3. Prowadził narracje o "biednych migrantach potrzebujących pomocy"
Więc odpowiedz. brzmi Tak nie wprost mówił że granicy nie należy bronić bo jego cała narracja i działania prowadziły do kompletnego uniemożliwienie SG i WP obrony tej granicy.
@Thorkill: W sensie nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumieć, że można jednocześnie bronić granic, ale robić to w zgodzie z prawem międzynarodowym i traktować ludzi humanitarnie? On nawet o tym mówił wprost. A sam płot jak widać jest średnio skuteczny, co nie znaczy, że jak już na to pieniądze poszły, to teraz należy
@wstanczyk: W jaki niby sposób? I co ma rzekome prawo międzynarodowe do osób które nie są żadnymi uchodźcami ale de facto turystami, którzy nielegalnie próbują przekroczyć granicę w niewyznaczonym do tego miejscu i nie posiadając odpowiednich dokumentów?
Komentarz usunięty przez autora Wpisu