Aktywne Wpisy

Goronco +173
Cały weekend różowa miała passive-aggresive podejście do życia, a oliwą do ognia były okoliczności, w których różni znajomi akurat jadą w najbliższym czasie na wakacje. Siedziala i analizowała sobie gdzie każdy jedzie, skąd ma pieniądze i ile to będzie ich kosztować xD
Potem oglądała na instagramie miejsca do których tamci jadą i komentowała w stylu:
Albo
Potem oglądała na instagramie miejsca do których tamci jadą i komentowała w stylu:
Ale Paula będzie miała fajnie, że tam jedzie. Pewnie zrobi spoko zdjęcia :) ja oczywiście nie :)
Albo

źródło: temp_file7323669544798883648
PobierzZrobiłem przelew blik na telefon, 250 PLN, niestety odbiorca źle podał numer. Próbowałem dodzwonić się na numer gdzie trafił przelew, na początku nikt nie odbierał, a po chwili zostałem zablokowany ( ͡° ͜ʖ ͡°) dzwoniłem z innych numerów, ale jest tylko sygnał. Nie rozumiem jak można tak się zeszmacić za 250 PLN. No cóż, reklamacja w banku już złożona. Jeśli banku się nie wystraszy to poczekam na dane
- appka mobilna - prawdopodobnie KMM (ios+android, może i web)
- appka webowa - zarządzanie treścią, userami
- backend - CRUD - użytkownicy, jakiś cms, wysyłanie notyfikacji/sms
- przechowywanie video/zdjęć - tutaj pewnie 3rd-party - vimeo
Założenia projektu (bardziej odnoszę się do części serwerowej):
- tani w utrzymaniu
- tani w implementacji
- aplikacja raczej nie będzie miała więcej niż 5-10k userów
- poruszamy się w ekosystemie JVM (kotlin/java)
Zastanawiam się czy zamiast budować backend w jakimś springu nie oprzeć tego na jakiś rozwiązaniach chmurowych i serverless. Kiedyś coś robiłem w backendach ale to było 10 lat temu. Świat poszedł do przodu, a stawianie małych projektów na tak "drogich" rozwiązaniach mija się z celem. Nie znam wszystkich dostępnych rozwiązań i szukam podpowiedzi.
Co można użyć?
Jakie są rozwiązania architektury?
Jakie podejścia?
Jakie wady i zalety?
Jak dane rozwiązania kosztowo i czasochłonności ma się do reszty (jakaś ocena koszulkowa S/M/L)
Na ten moment co widzę:
- napisać wszystko "po staremu" spring boot + gdzieś baza (lokalna lub w cloud)
- użyć Firebase do prostej bazy danych i autoryzacji, do cms'a np. strapi (headless cms), resztę usług posklejać
Jakby ktoś obyty w temacie mógł się wypowiedzieć w jakim kierunku warto teraz iść biorąc pod uwagę właśnie wielkość projektu i trendy na rynku.
#programowanie #programista15k #programista25k #backend #informatyka #aws #azure #gcp #android #androiddev #ios #flutter #spring
@reiz: Z tego co widzę to służy tylko do budowania stron www w oparciu o headless cms.
Cms - na plus, ale część webowa to jest powiedzmy 5-15% tego projektu. Reszta to mobilki 50-60% + backend 25-40%.
Jeśli nie ma być wodotrysków to zrobiłbym mobilki jako webview a backend z Pulumi serverless; w AWS to DynamoDB, Cognito i co tam chcesz w Lambdzie
@KwasowyProktolog10kJava: pisz w czym ci wygodnie. Jak cold start jest problemem to zobacz czy nowego zabawki od AWS nie rozwiązują problemu https://refactorfirst.com/kick-start-spring-boot-application-with-aws-lambda-snap-start . Zawsze też możesz wybrać framework/libki, który nie wstaje godzinami
Odradzałbym pójście w lambdy na pełnej k**wie, bo po co? Dobrze napisany backend monolit możesz spokojnie uruchomić w lambdzie bez
@Pesio: Webview odpada, właśnie na mobilkach będą wodotryski itp.
Ten Pulumi jaki daje realny zysk względem tego że zrobię to bezpośrednio w AWS lambda?
Pewnie najwygodniej było by w ktor/spring i posklejać to samemu. Pytanie czy nie da się tego sensowniej zrobić.