Wpis z mikrobloga

W-----a mnie mój samochód. Jednego dnia jeździ pięknie, cicho, przyspiesza jak zły, klima chłodzi. A innego dnia jakiś taki ociężały, zawieszenie pracuje głośno, klima nie chłodzi

XD

Czy jest na to logiczne wytłumaczenie? Czy to moje s----------e?

Błędów oczywiście brak, korekty ciśnienia i inne chuje muje cały czas w normie

#mechanikasamochodowa #motoryzacja
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jestem_legenda co to za Jaguar? Jeśli x-pace z początku 2000 to to Mondeo trochę zmienione to nie powinno być problemu, jeśli jakiś inny to krzyżyk na drogę. Jeśli był zaniedbany przez poprzedniego właściciela, to wymienisz całe auto zanim będzie jakotako sprawny, ale i tak bardzie się co chwilę psuł jak poważne brytyjskie auto, one wszystkie mają taki problem. Prawie jak Dacia dokker, każda jest popsuta, w każdej pada coś innego, za
  • Odpowiedz
  • 0
@TypowyDaltonista x-type 3.0v6. no niby jest to Mondeo ale nie do końca, tak w 30% i to tych najprostszych. Niby wszystko jest ok, doprowadzony pod prawie każdym względem to prawie ideału, ale czasem mam wrażenie że jednego dnia jeździ gorzej niż innego.
  • Odpowiedz
@jestem_legenda przygrzej go, weź na ekspres/autostrade i przepałuj do czerwonego pola, trzymaj go tam przez dłuższą chwilę możesz nawet jechać 140 na 3 biegu, byle był na wysokich obrotach. Wypalisz nagary z silnika, przedmuchasz katalizator i kolektor wydechowy, poluzujesz pierścienie na tłokach, takie działanie nazywa się Italian tuneup i pomaga żywotności silnika, bo wypala cały węgiel zbierający się w komorach spalania i wydechu
  • Odpowiedz
  • 0
@jestem_legenda zawieszenie jest jakoś konfigurowane? Może i pytanie głupie, ale totalnie się znam na Jaguarach.

Moje dwa pomysły:

1. Zrobić płukankę przed wymianą oleju. Użyć dodatków do benzyny/diesla które czyszczą wtryski.

2. Jeżeli to się zdarza okresowo, to wina może leżeć w elektronice. Tutaj b go oddał na diagnozę do elektromechanika, co jest obeznany w Anglikach / Fordach.
  • Odpowiedz