Wpis z mikrobloga

Userzy to rak w IT.

Szczególnie w kontekście bezpieczeństwa i prywatności i to oni w największym stopniu odpowiadają za to jak tragicznie wygląda dziś internet. To jak totalnie bezrefleksyjnie lecą po linii najniższego oporu aż mnie mrozi, kilka moich obserwacji:

-User nigdy nie zna swoich haseł.
-Nie robi backupu bo po c--j.
-Korzysta z najprostszych rozwiązań, zazwyczaj otwartych nieszyfrowanych komunikatorów i dysków chmurowych.
-User nie ma nic do ukrycia. User nie boi się dać dowolnej np. chińskiej aplikacji tiktok pełnych uprawnień do systemu smartfona, w tym wiadomości, kontaktów czy plików.
-User grzecznie zaloguje się na konto przeglądarki internetowej (najczęściej Chrome) bo wyskoczyło okienko z propozycją.
-User zainstaluje garbageware typu Avast i będzie łykał straszące komunikaty o zagrożeniach jak pelikan więc czasami wykupi płatną licencję.
-User ma zazwyczaj laptopa, w którym zazwyczaj r---------a zawiasy bo zamyka klapę trzymając jej krawędzi a nie środka.
-User zezwala na powiadomienia w przeglądarce a później do końca życia wyskakuje mu jakieś niepotrzebne g---o.
-User nie chce uBlocka bo nie będzie mógł (mogła) czytać badziewnych artykułów na onet i wp xD

Dzięki userom największe korporacje przejęły kontrolę nad wieloma sferami IT. Userzy nawet jeśli podchodzą do życia w sposób ideologiczny to i tak wybiorą komfort. Nie stawiają oporu wyskakującym okienkom, biorą wszystko na klatę.

Userzy to takie trochę nieświadome trolle które przez brak edukacji czy wiedzy technologicznej wyniszczają internet. Właściwie już oddali go kilku korporacjom, jednocześnie sami stając się ich własnością.

Dobra tyle przemyśleń, zesrałem się to w---------m xD

#przemyslenia #przemysleniazdupy #niebezpiecznik #informatyka #komputery #technologia #bezpieczenstwo
MlCHAU - Userzy to rak w IT.

Szczególnie w kontekście bezpieczeństwa i prywatności i...

źródło: serious_cat

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ufff...dobrze, że nie wszystkie punkty opisują mnie. Ale sam nwm czy mogę być tak zupełnie "poza", no bo:

-danych które trzymam jest tyyyyle, że nie byłoby sił i miejsca na backup, choć pewne osobiste i rzadko ruszane mam zdwojone

-mam takie jedno konto po sterowniki, i mam gdzieś spamiętywanie haseł do niego, i uważam że to jakaś pomyłka i idiotyzm aby producent ZMUSZAŁ do posiadania konta na platformie tylko po to (
  • Odpowiedz
@MlCHAU Nie user tylko człowiek. Człowiek jest stworzeniem tępym i leniwym, szuka jak najmniej energochłonnych rozwiązań swoich problemów. Na uj czytać instrukcje, na uj myśleć nad systemowym rozwiązaniem, skoro działa i zwyczajnie się nie chce. Jak się zepsuje to będziemy myśleć. Dodatkowo jest stworzeniem chciwym, w imię krótkoterminowych zysków jest w stanie poświęcić swoją przyszłość i stabilność swojego dobrobytu.

To jest właśnie człowiek. Najgłupsze zwierzę na świecie. Dlaczego najgłupsze? Bo świadome
  • Odpowiedz