Aktywne Wpisy

adi0 +241

dziupla666 +967
kto pamięta zrzutki ubrań dla rodzin powodzian z roku 1997 .. wtedy jak ktoś miał gorszego ciucha w szkole to sie z niego śmiali że ma "z pomocy dla powodzian " xD
#powodz
#powodz
Skopiuj link
Skopiuj link

Wykop.pl
Z rozmów ze znajomymi i z własnego doświadczenia widzę, że rynek IT dla juniorów/wczesnych midów faktycznie poszedł dość mocno w piach, natomiast dla ludzi z expem 5+ lat ofert nadal jest sporo. Ja(niecałe 6 lat expa) znalazłem nowego pracodawcę w 3 tygodnie, mając kilka ofert w ręce, gdzie każda spełniała moje oczekiwania finansowe.
I widzę w takim razie dwa scenariusze:
- rynek dupnie całkiem, a na seniorów przyjdzie czas w drugim rzucie
albo:
- rynek odżyje za rok albo dwa, a firmy zrobią pikachu face, że nie ma dostępu do pracowników niskiego szczebla z doświadczeniem 1-3 lat do tych bardziej trywialnych robót, co kolejny raz popcha stawki dla wszystkich.
Która opcja Twoim zdaniem?
Juniorów też trzeba nadzorować i odpowiadać na ich pytania, nie mówię o krytycznym studiowaniu ich kodu. Nie mówię, że ej-aj to game-changer w branży ale do prymitywnych zadań się nadaje.
Przykład? Ostatnio potrzebowałem wystawić Api mocka imitującego przesyłanie danych temperaturowych. Kiedyś taki "crap" się zlecało juniorom żeby się z tym tydzień grzebali. A teraz w konsoli chata: "please generate express.js api returning smooth temerature data",
Trywialne i/plus legacy taski będą szły do Azji: Polski rynek już się zrobił drogi w relacji do tego co oferuje. Oczywiście, nie dotyczy top talentu, na który zawsze będzie ssanie.
@mch0588: to niezły jesteś senior, skoro o coś takiego pytałeś chata. Już nie mówiąc że przeciętny senior, już kiedyś to robił i ma zapisane w swoim osobistym repo template i robi tylko copy paste.
Niedługo będziecie pytać chata kiedy zrobić następny oddech. Beka totalna. Jak tak dalej pójdzie to AI
@mch0588: gdzie napisałem że ma każdy DOWOLNY projekt w swoim repo? Po prostu od seniora oczekuje się też jakieś organizacji i kultury pracy, a za taką uważam kolekcjonowanie już raz napisanych rozwiązań w uniwersalnej wersji, po którą można sięgnąć, kiedy znów będzie taka potrzeba.
Ale czego ja wymagam od typa który nie potrafi