Wpis z mikrobloga

@Czmiel_: Nie, ale różne białka w różnym stopniu mogą być wykorzystywane do budowy tkanek. Białka pochodzenia zwierzęcego jak białko serwatkowe lub jajka są na szczycie listy, ale niektóre białka roślinne np. soja też są bardzo wysoko, nawet wyżej niż mięso. Chociaż mięso generalnie też jest dobrym źródłem białka. Pszenica jest, z tego co pamiętam szczególnie kiepskim źródłem białka z dołu tabeli. Ale to nie oznacza, że się nie przyswaja, przyswaja tylko
  • Odpowiedz
@Czmiel_: każde bialko się przyswaja, to jest zestaw aminokwasów, które są wykorzystywane m.in. do odbudowy tkanek. Białka roślinne mogą być nieco gorzej przyswajalne, albo mieć niekompletny zestaw aminokwasów, albo nie do końca korzystne proporcje aminokwasowe, ale to jest szczegół jeżeli jesz odpowiednio dużo białka, ćwiczysz jak należy i śpisz ile trzeba. Normalnie wliczaj wszystkie źródła białka do bilansu i będzie spoko.
  • Odpowiedz