Wpis z mikrobloga

Cześć, możliwe, żeby ciasto w jakieś 11h podwoiło swoją objętość przy wyrastaniu w lodówce?
-- 600g mąki, 400g wody
-- 2 - 2.5g świeżych drożdży (dosłownie koniuszek łyżeczki)
-- 18g soli
-- 20 stopni w pomieszczeniu
-- wyrabianie ciasta na 3 razy,
-- postało jeszcze z godzinę w temp. pokojowej, było około pół tego szklanego pojemnika, widać było że startuje
-- po jakiś 8h w lodówce (4.5oC) praktycznie podwoiło objętość
To możliwe na tak małej ilości drożdży?

#pizzaportal #pizza #gotowanie
bachus - Cześć, możliwe, żeby ciasto w jakieś 11h podwoiło swoją objętość przy wyrast...

źródło: pizza

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • 0
@pwrtwr: drożdże ważę w miarę dokładną wagą - 0.1 albo 0.01g dokładności. W lodówce mam temp 4.5 stopnia, obok położyłem termometr. Może rzeczywiście za dużo drożdży.
  • Odpowiedz
@bachus: Na czas całkowity wyrastania 24h w tym 23h w lodówce, to drożdży dałeś dobrą ilość. Swoją drogą wysoka hydratacja ciasta.
Tak wychodzi z kalkulatora kmp:
PARAMETRY CIASTA
WAGA PORCJI: 254 g

HYDRACJA: 67%

SÓL: 50 g/l

POTRZEBNE SKŁADNIKI
MĄKA: 596 g

WODA: 400 g

SÓL: 20 g

DROŻDŻE ŚWIEŻE: 2,73 g
  • Odpowiedz
  • 0
@booolooo: przyszła mi świeża Caputo Pizzeria, już przy początkowym wyrabianiu ciasta widać było, że dobra jakość. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, sprwadziłem- waga działa co do 0.1g. Sól też na 100% dodałem
  • Odpowiedz