Wpis z mikrobloga

#pizza
W chuju mam te pizzerie. U mnie na osiedlu Margharita kosztuję 30 zł z niewiadomych składników. Zacząłem robić pizzę w domu z przepisu Wujka Paolo.
Koszt 6 pizz (tyle wychodzi mi z kilograma mąki):
- mąka z Lidla z tygodnia włoskiego 6 zł
- drożdże nie liczę po używam 2g. Reszta idzie do czegoś innego
- oliwa i sól też nie liczę bo to groszowe sprawy
- sos do pizzy. Dwie puszki pomidorów Mutti - 12 zł
- bazylia w doniczce - 6 zł. Czasem taniej bo kupuje w Lidlu w przecenie.
- ser 500g - 15 zł. Kupuje Pilos z Lidla. Czasem dołożę jakiś inny co mam w lodówce.
- koszt pieczenia jeden pizzy to jakieś 0,5 zł czyli 3 zł. Zazwyczaj piekę 2 naraz więc wychodzi jeszcze taniej.

Wychodzi 42 zł za 6 pizz. W knajpie 180 plus nie będę siedział o suchym pysku i zamówię sobie p--o 15 zł lub Colę 10zł, czyli trzeba dołożyć średnio 75zł, czyli 6 wyjść na pizzę do 250 zł.

Na kamieniu wychodzi prawie taka sama jak w pizzerii plus wiem co tam wkładam.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rewasek1374: Mąka Caputo wychodzi po 8-9zł/kg a jest lepsza niż ta z lidla. Mozzarelle też polecam kupić przez neta, fior di latte, zmienia trochę smak, no i pomidory san marazano (choć ostatnio używam passaty mutti i jest najwygodniejsza, smakowo dobra).
  • Odpowiedz
@rewasek1374: no ceny gastro mocno odjechały, szczególnie jeśli mowa o pizzeriach dających pizze typu polska zawalona sosem aby przeszło przez gardło za np 6 dyszek (42cm) :D. Z tego również powodu sam kręcę w domu swoje neapolitańskie które są dużo lepsze.
  • Odpowiedz