Wpis z mikrobloga

Hej, ogarniam rodzicom stary komputer do przeglądania Internetu, Worda itp. Zainstalowałem już #linuxmint na SSD i wzrost wydajności jest znaczący, niestety widać jak grafika (GeForce 8400GS) niedomaga przy animacjach na stronach internetowych czy wideo na YT. Podejrzewam, że problemem może być brak sterowników własnościowych do najnowszej wersji Minta, no ale tego już nie przeskoczę, to w końcu GPU z 2007 roku. Myślę więc, żeby kupić używane GPU AMD. Czy do 150 zł znajdę coś lepszego niż R7 240? Jakich modeli ewentualnie szukać?
#linux #hardware #gpu
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DynPydro: Oho, ekspert zawitał. Nie znam się to się wypowiem. Klasyk.

używane GPU AMD. Czy do 150 zł znajdę coś lepszego niż R7 240? Jakich modeli ewentualnie szukać?

@Jacques-Pierre: Po co się tak bawić? Przecież tam wszystkie podzespoły się już nadają pewnie na śmietnik z racji wieku. Dzisiaj żeby przeglądać internety to już nawet 8GB RAMu bywa za mało. Kup pierwszy lepszy poleasingowy biurowy PC z allegro, w
  • Odpowiedz
  • 0
@Jacques-Pierre dokładnie jak kolega wyżej pisał, są bardzo spoko i tanie mini pc (hp, lenovo, dell), do tego przy okazji wymiana monitora na jakiś 22” bo pewnie na jakiejś 17 się męczą :)
  • Odpowiedz
@Jacques-Pierre:

1. "Problemem może być brak sterowników własnościowych do najnowszej wersji Minta" - NIEMA TAKIEGO PROBLEMU. Ew. dodaje się PPA z Launchpada Canonicala.

2. Stara karta Nvidii nie pójdzie na najnowszych sterach, stare stery na najnowszych jądrach. Nr wersji sterów do sprawdzenia na stronie Nvidii.
  • Odpowiedz
Oho, ekspert zawitał. Nie znam się to się wypowiem. Klasyk.

@eeehhh: A coś bardziej merytorycznie? Przy gorszych grafikach da się korzystać w jakiś sposób z takiego komputera, pytanie na jakie kompromisy są w stanie pójść OP i jego rodzice. Do przeglądania pudelka, wyników meczów, pogody czy tego kiedy jest msza w kościele nada się nawet starszy od OPowskiego sprzęt. Przy youtubie trzeba by trochę pokombinować, tzn. używać zewnętrznych programów i
  • Odpowiedz
@Jacques-Pierre: Jak masz wydać 150 zł na mizerna grafikę, która niewiele pomoże, to za ok. 350zl masz Dell Wyse 5070 z procesorem j4105 lub j5005 z grafiką UHD600 mająca sprzętowe wsparcie kodeków video.
Odpalisz na tym normalnie Windowsa 10 i nie bedziesz robił jakichś protez na linuksie. To nie dla dziadków.
  • Odpowiedz
A coś bardziej merytorycznie?

@DynPydro: Jak ty chcesz dyskutować merytorycznie jak pozostaje tu tylko adpersonam. Zwyczajnie p--------z kacapoły, nawet nie wiesz co to jest Cinnamon i robisz jakieś usprawiedliwiające dysputy o kompromistach co do używania tak archaicznego sprzętu, który sobie po prostu fizycznie nie poradzi z dzisiejszymi silnikami, językami i softem. Tu nie ma kompromistów, można być co najwyżej technologicznym masochistą.

I to wszystko przy dołożeniu circa 3 stówek na
  • Odpowiedz
@eeehhh No spoko, nawet nie wiedziałem że mini pc della są takie tanie. Faktycznie sensowniej będzie kupić coś co od razu ma 8/12gb RAMu i coś lepszego niż dwurdzeniowy Celeron ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Jacques-Pierre: Ja rodzicom kupiłem parę lat temu 3010. i3 bodajże, 8gb ramu, nowy 120 ssd w komplecie. Z przesyłką wyszło chyba 350 zł. Ojciec wrzeszczał ze kasa w błoto, że to miesiąca nie wytrzyma, ze chyba owujałem żeby kompa z allegro kupować...

Trzyma się już chyba piąty rok. Jedyna zmiana jaka przyszła to przesiadka ze spasionego Windowsa na bezobsługowego Debiana. 20 piosenek w kartach sobie odpalą, dokumenty obrobią i jeszcze
  • Odpowiedz
Zwyczajnie p--------z kacapoły, nawet nie wiesz co to jest Cinnamon

@eeehhh: XD no tak, nie wiedzieć jakie jest domyślnie środowisko graficzna dla minta to niesłychany popis niewiedzy i ignorancji z mojej strony xD

Byłem po prostu w podobnej sytuacji co OP i bez większych problemów ogarnąłem swoim rodzicom system z którego codziennie korzystają na podobnym wiekowo sprzęcie. antix linux, icewm, dobrze skonfigurowana przeglądarka (ublock + wyłączenie js na stronach, które dobrze bez niego działają), kilka gierek, przeglądarka zdjęć - z tego wszystkiego korzystają, rzadko kiedy włączają się wentylatorki albo zużycie ramu przekracza 2 GB. Ja podaję konkretne przykłady, a ty jedziesz
  • Odpowiedz
@Jacques-Pierre: doinstaluj dodatek "h264ify", na Chrome, czy Firefox
Przez wiele lat YT używa domyślnie formatu bardziej oszczędnego na transferze, ale nie na zasobach komputera - VP9.
Obciąża o wiele bardziej grafikę aniżeli kodek h.264

Jeśli chodzi o lekkie systemy na stare komputery, to polecam spróbować Antix. Bardzo lekki system z ludzkim interfejsem. Jednak przypomina wyglądem Windows 2000. Nie widziałem na razie u nikogo, kto by go zmodernizował.
Tutaj gościu się
  • Odpowiedz