Aktywne Wpisy
Marian_Kvtasiewicz +1570
Ja p------e, ci szabrownicy to jest największa degeneracja społeczna jaka może być. Ludzie tracą dorobek życia, a te s--------y idą im jeszcze kraść jakieś telewizory i inne gówna, bo w ich pustych łbach jeśli ktoś tego nie pilnuje, to sobie można wziąć. Powinna być ustawa, że w sytuacji kryzysowej (powódź, wojna, pożary itp.) jeśli złapie się takiego delikwenta na gorącym uczynku, to kula w łeb leci.
#powodz
#powodz
matti-nn +137
#powodz Pamiętam powódź z 1997. Zapanował klimat ogólnego zjednoczenia Polaków. Powtarzane było przekonanie, że Polacy lubią się kłócić, ale w obliczu tragedii zawsze stajemy razem. Aktualna powódź udowadnia, że coś ewidentnie się zmieniło...
#linux #hardware #gpu
@Jacques-Pierre: Po co się tak bawić? Przecież tam wszystkie podzespoły się już nadają pewnie na śmietnik z racji wieku. Dzisiaj żeby przeglądać internety to już nawet 8GB RAMu bywa za mało. Kup pierwszy lepszy poleasingowy biurowy PC z allegro, w
1. "Problemem może być brak sterowników własnościowych do najnowszej wersji Minta" - NIEMA TAKIEGO PROBLEMU. Ew. dodaje się PPA z Launchpada Canonicala.
2. Stara karta Nvidii nie pójdzie na najnowszych sterach, stare stery na najnowszych jądrach. Nr wersji sterów do sprawdzenia na stronie Nvidii.
@eeehhh: A coś bardziej merytorycznie? Przy gorszych grafikach da się korzystać w jakiś sposób z takiego komputera, pytanie na jakie kompromisy są w stanie pójść OP i jego rodzice. Do przeglądania pudelka, wyników meczów, pogody czy tego kiedy jest msza w kościele nada się nawet starszy od OPowskiego sprzęt. Przy youtubie trzeba by trochę pokombinować, tzn. używać zewnętrznych programów i
Odpalisz na tym normalnie Windowsa 10 i nie bedziesz robił jakichś protez na linuksie. To nie dla dziadków.
@DynPydro: Jak ty chcesz dyskutować merytorycznie jak pozostaje tu tylko adpersonam. Zwyczajnie p--------z kacapoły, nawet nie wiesz co to jest Cinnamon i robisz jakieś usprawiedliwiające dysputy o kompromistach co do używania tak archaicznego sprzętu, który sobie po prostu fizycznie nie poradzi z dzisiejszymi silnikami, językami i softem. Tu nie ma kompromistów, można być co najwyżej technologicznym masochistą.
I to wszystko przy dołożeniu circa 3 stówek na
Trzyma się już chyba piąty rok. Jedyna zmiana jaka przyszła to przesiadka ze spasionego Windowsa na bezobsługowego Debiana. 20 piosenek w kartach sobie odpalą, dokumenty obrobią i jeszcze
@eeehhh: XD no tak, nie wiedzieć jakie jest domyślnie środowisko graficzna dla minta to niesłychany popis niewiedzy i ignorancji z mojej strony xD
Byłem po prostu w podobnej sytuacji co OP i bez większych problemów ogarnąłem swoim rodzicom system z którego codziennie korzystają na podobnym wiekowo sprzęcie. antix linux, icewm, dobrze skonfigurowana przeglądarka (ublock + wyłączenie js na stronach, które dobrze bez niego działają), kilka gierek, przeglądarka zdjęć - z tego wszystkiego korzystają, rzadko kiedy włączają się wentylatorki albo zużycie ramu przekracza 2 GB. Ja podaję konkretne przykłady, a ty jedziesz
Przez wiele lat YT używa domyślnie formatu bardziej oszczędnego na transferze, ale nie na zasobach komputera - VP9.
Obciąża o wiele bardziej grafikę aniżeli kodek h.264
Jeśli chodzi o lekkie systemy na stare komputery, to polecam spróbować Antix. Bardzo lekki system z ludzkim interfejsem. Jednak przypomina wyglądem Windows 2000. Nie widziałem na razie u nikogo, kto by go zmodernizował.
Tutaj gościu się