Wpis z mikrobloga

#winiarstwo
mireczki jak korzystać z cukromierza? Mianowicie mam jakieś blg moszczu i brakuje jakiejś porcji cukru do prawidło ilości na dane wino. Jak wyliczyć ilość potrzebnego cukru do dodania? A także jak dodawać ten cukier skoro na wino stołowe ma mieć blg początkowe na poziomie 20, a sam cukier trzeba dodawać w porcjach? Oraz jak mierzyć czy jest prawidłowy cukier już w czasie fermentacji?
  • 1
@bananometr: ja potrzeba ilosc cukru liczę sobie tak (zaznaczam, że nie wiem czy taka metoda jest prawidłowa, po prostu tak robię)
Gdy mój moszcz ma np. 10blg, a celuje w wino 13% blg musi być na poziomie 26-27 (wg tableki
https://svojskie.pl/tabelka-blg-przeliczenie-cukru-na-alkohol/ )

Więc by dodać te brakujące 13blg liczę sobie ilość cukru ze wzoru: [planowana ilość wina] L * [planowany procent alkoholu] % * 17,2g = [ilość cukru] gr

Te 17