Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pytanie do facetów którzy chcą lub posiadają dzieci - co jest głównym powodem żeby się na to zdecydować?
Presja żony lub rodziny, religia, jakaś wewnętrzna potrzeba przekazania genów?
Pytam bo nie mam już nastu lat, gdy mówiono mi "zobaczysz, dorośniesz to sam będziesz chciał mieć" - no więc "zestarzałem się" trochę i póki co ani trochę nie chcę, z mojej perspektywy to jest jakby dobrowolne utrudnianie sobie życia i odbieranie jakichkolwiek resztek wolnego czasu
#pytanie #dzieci #zwiazki #rozkminy

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elemel90: Nie znam żadnych kobiet +55, więc ciężko osobiście robić jakieś szeroko zakrojone badania ;) Tak jak pisałam, być może faktycznie ona będzie szczęśliwsza za 30 lat, ja jestem teraz i nigdy w życiu nie zamieniłabym mojego życia na jej. Zgodnie z ostatnimi badaniami w ciągu następnych kilku dekad co czwarta kobieta po wieku rozrodczym będzie bezdzietna, może czas odejść od trąbienia "wszystkie będziecie tego żałować i umrzecie jako alkoholiczki",
  • Odpowiedz
@pianinka: te badania to bzdury lansowane przez obecne lewicujące media wkładające kobietom do głowy, że macierzyństwo jest be. Natury nie oszukasz, człowiek jest stworzony do prokreacji. Być może okresowo wystąpi korekta w liczbie urodzeń, ale przełoży się to na wzrost depresji wśród kobiet. Natura sobie z tym poradzi.
  • Odpowiedz
Rozwijanie hobby, nauka języków, zwiedzanie świata, literatura, sztuka, rozwój osobisty

@pianinka: Ale jakie hobby? Jakie ty masz hobby? Jakie hobby ma 90% ludzi? Hobby ma sens tylko wtedy kiedy jest się w tym dobrym i mogą cię przez to podziwiać inni ludzie. Zupełnie nie rozumiesz jak działa ludzka psychika. Nauka języków? Po co? Za kilka lat każdy będzie miał aplikację w telefonie, która umożliwi rozmowę na żywo z chińczykiem, każdy
  • Odpowiedz
Ja jestem po 30stce i w zeszłym roku zwiedziłam ok. 15 krajów, uczę się języków, zainteresowań mam tyle, że w sumie to nie mam w co rąk włożyć. Może kiedyś będę żałować braku dzieci, może nie, ale na pewno nie jest tak, że jedyne co mi zostało to siedzieć i pić do telewizora, tyle.

@pianinka: Przeczytaj sobie ten komentarz za 10 lat. Podejrzewam że może ci się zmienić perspektywa przez
  • Odpowiedz
@elemel90: Wiesz co, jak widzę coś przekazach lewicowych mediów programujących ludzi na sratata to już wiem, że nasze myśli i przekonania chodzą tak różnymi ścieżkami, że zmarnujemy tylko swój czas.

Hobby ma sens tylko wtedy kiedy jest się w tym dobrym i mogą cię przez to podziwiać inni ludzie

@Jah00: Nie, hobby nie ma sensu tylko wtedy kiedy mogą cię podziwiać inni ludzie. Prosty z ciebie człowiek z prostym rozumkiem, szkoda, że głównie tacy się rozmnażają właśnie. "Wszyscy", "zawsze", "każdy", nie potrafisz nawet myśleć abstrakcyjnie, posługujesz się uproszczeniami i kalkami myślowymi
  • Odpowiedz
A tobie co da, że umrzesz jako ignorant, który spłodził kolejnych ignorantów?

@pianinka: To, że moje dzieło będzie kontynuowane, że będę mógł przekazać komuś swoje geny, swój majątek, swoje doświadczenie, wiedzę, swoje wartości i że to po prostu nie pójdzie na marne. Musisz mieć świadomość, że jesteś przedstawicielką cywilizacji śmierci, błędem ewolucji, który zniknie. Jeżeli nie będą się rodzić dzieci, to gatunek ludzki wymrze całkowicie w ciągu 100 lat, a
  • Odpowiedz
@Jah00: Ludzkości nie grozi wymarcie tylko przeludnienie a ty piszesz o oddawaniu czegoś światu przez kreowanie kolejnych gęb do wykarmienia i przetrzebiania zasobów. Tak jak pisałam, bardzo masz proste myślenie i prezentujesz tutaj głównie prostacki chłopski rozum w oparciu o troskliwie pielęgnowane urojenia a nie fakty, szkoda, że nie poświęciłeś jednak więcej czasu na edukację i rozwój osobisty, może jednak udałoby się tej cennej wiedzy więcej przekazać kolejnym pokoleniom skoro
  • Odpowiedz
@pianinka: Oczywiście, że ludności grozi wymarcie. Dzietność drastycznie spada we wszystkich krajach rozwiniętych, a za 100 lat nawet Afryka będzie rozwinięta. Liczba ludności jeszcze rośnie siłą rozpędu, ale gdy zacznie spadać (a takie są prognozy) to już tego trendu nie będzie można odwrócić. To są fakty, nie żaden chłopski rozum, a wiele poglądów w tym temacie, które funkcjonują w mediach jest po prostu nieprawdziwych.
  • Odpowiedz
Ludzkości nie grozi wymarcie tylko przeludnienie

@pianinka: przeludnienie? Gdyby ludzie zasiedlali planetę tak wydajnie jak Manhattan, to cała ludzkość zmieściłaby się w Nowej Zelandii, a gdyby 6mld ludzi ustawić na powierzchni 1m2/os to zajęliby powierzchnię 1000km2 czyli dwie Warszawy...
Twoja ignorancja potwierdza tylko to co wyżej napisałem. Wpisujesz się idealnie w obecnie panujący nurt "młodych, niezależnych, rozwijających się" kobiet.
  • Odpowiedz