Wpis z mikrobloga

Chyba z najpopularniejszych cytatów, z którymi się nie zgadzam. Istnieje mniejsze zło, i większe zło. Ludzie, którzy nie chcą wybierać to po prostu tchórze.

@dv32_52: bo Geralt się po prostu mylił, co książka i gra udowadnia wielokrotnie.
  • Odpowiedz
@Grooveer:
"Istnieje tylko Zło i Wielkie Zło, a za nimi oboma, w cieniu, stoi Bardzo Wielkie Zło. Bardzo Wielkie Zło, Geralt, to takie, którego nawet wyobrazić sobie nie możesz, choćbyś myślał, że nic już nie może cię zaskoczyć. I widzisz, Geralt, niekiedy bywa tak, że Bardzo Wielkie Zło chwyci cię za gardło i powie: „Wybieraj, bratku, albo ja, albo tamto, trochę mniejsze”.
  • Odpowiedz
@Grooveer a to nie było później rozwinięte tak, że trzeba wybrać między mniejszym a większym złem, bo inaczej moze dosięgnąć nas bardzo wielkie zło? Czytałem jakieś 5 lat temu sage, mam wrażenie że większość ludzi posługujących się tym cytatem nie miało nigdy w ręce książki Sapkowskiego
  • Odpowiedz
@Grooveer:

Chyba z najpopularniejszych cytatów, z którymi się nie zgadzam. Istnieje mniejsze zło, i większe zło. Ludzie, którzy nie chcą wybierać to po prostu tchórze.

@dv32_52: Można wybrać obydwie strony i na was zarabiać ( ͜͡ʖ ͡€)
  • Odpowiedz
Ludzie lubią cytować ten tekst z Wiedźmina, ale zapominają, ze Geralta ugryzło to w dupę i musiał na koniec wybrać tak czy siak.

@Yuri_Yslin:

@dv32_52:

A pewnie w drugiej turze głosowaliście #mimowszystkoduda albo oddaliście nieważny głos XD
  • Odpowiedz
@dv32_52: ostatnio sobie myślałem o tym i doszedłem do wniosku że zło jest złem zawsze i nie ma ono wartości większej bądź mniejszej, tylko skutki tego zła i czynów są większe bądź mniejsze. No i mogą stwarzać kolejne sytuacje przez które zło się wydarzy
  • Odpowiedz
@dv32_52: No ale na jaki #!$%@? mamy się angażować w jakaś wojnę na pustynnym zadupiu? Wojna na Ukrainie nas bezpośrednio dotyczy, wojna w Izraelu nie.
  • Odpowiedz