Wpis z mikrobloga

3073 - 3 = 3070

Intelektualiści a socjalizm

Friedrich August von Hayek

Esej społeczno-ekonomiczny

Krótkie w formie ale treściwe rozważania na temat popularności idei socjalistycznych wśród tak zwanych intelektualistów. Hayek najpierw przedstawia swoją definicję intelektualisty (który nie koniecznie musi być inteligentny), później omawia przyczyny skłonności ty inteligentów do stawania po stronie socjalizmu (m. in. ignorancję i chęć odniesienia osobistych korzyści). Autor zwraca także uwagę na oddziaływanie intelektualistów na społeczeństwo, które przeważnie bezkrytycznie przyjmuje ich poglądy za własne. Pomimo, że esej powstał pod koniec lat 40-tych nadal jest zadziwiająco aktualny.

Planowany chaos

Ludwig von Mises

#ekonomia #historia #socjalizm

Dla ludzi, którym #ase jest obce ta książka może stanowić spory szok. Profesor Mises rozpoczyna od stwierdzenia, że pomimo panującego na zachodzie kapitalizmu wszystkie tamtejsze rządy podejmują działania antykapitalistyczne. Następnie podejmuje się krytyki tak zwanej trzeciej drogi pomiędzy kapitalizmem a socjalizmem, czyli interwencjonizmu. Ingerowanie w rynek prowadzi do jego destrukcji gospodarki i chaosu. Następnie Mises posiłkując się historią opisuje socjalizm od momentu jego powstania poprzez rozrost do jego form ostatecznych, czyli #komunizm #nazizm #faszyzm

Książkę jest bardzo dobrze i jasno napisana, świetnie się ją czyta. Polecam, bo nadal aktualna.

Polska w strefie Euro

Raport Instytutu Misesa

ekonomia

Autorzy z Instytutu Misesa przedstawiają potencjalne korzyści przyjęcia przez Polskę Euro oraz możliwe straty i zagrożenia. Nie ograniczają się jedynie do podania argumentów przeciwników i zwolenników Euro z głównego nurtu, lecz także ukazują punkt widzenia ekonomistów austriackich, którzy w tej kwestii są podzieleni.

Mimo że dzięki tej pozycji utwierdziłem się w swoim stanowisku w sprawie Euro, to trochę się jednak zawiodłem. Uwaga dla chcących przeczytać: podstawowa wiedza o ekonomii może być za mała (zwłaszcza w 4 rozdziale).

Jest Hayek, Mises i jego instytut, więc wołam #libertarianizm :)

#bookmeter