Aktywne Wpisy

R2D2_z_Sosnowca +1225
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

b_oski +60
Nie powinno być opcji zdawania #prawojazdy na automacie. Jak ktoś nie jest w stanie ogarnąć manualnej skrzyni biegów, to nie powinien poruszać się po drogach szybkimi, ciężkimi pojazdami.
#niepopularnaopinia #polskiedrogi #samochody
#niepopularnaopinia #polskiedrogi #samochody
źródło: 170203_Kia_Rio_12
Pobierz

Ja pamiętam z 15 lat temu chodziło się w lany poniedziałek w krótkim rękawku za małolata i to było zupełnie normalne
#pogoda #polska #klimat #w---------------j
źródło: pogoda
PobierzW szkole miałem ziomka, który przez cały rok chodził w krótkim rękawku
@SmadnyMnich: i rekordowo mokry
@2aVV: Czyli średnia temperatura 31 marca w Polsce, na przestrzeni ostatnich 40 lat wynosi ok 1 stopień celsjusza?
@murdoc: Info od prawaków to też dane, więc zaktualizuję Twój tekst:
czyli praktycznie taka sama jak prognozowana w tym roku na 31 marca.
@23kulpamens: Nie, wynosi w uśrednieniu od 6°C na NE do 8°C na SW Polski. Co przy prognozowanych lokalnie 25°C i BŁĘDNYM określeniu anomalii dałoby lokalnie niemal 20°C różnicy.
A średnia MAKSYMALNA temperatura w Polsce na przełomie marca i kwietnia waha się w przedziale +10°
Albo porównujesz prognozę lokalną do lokalnej średniej albo to nie ma sensu. Porównujesz sobie maks lokalny z godziny kiedy w marcu temperatura ma swoje maksimum do min średniej z całego obszaru z całego dnia i mówisz, że
jeśli to artyzm, to winszuję i wspieram
jeśli prawdziwe przekonania, to współczuję
Zdradzę ci sekret. Temperatury nadal mierzy się na 2m. Przejedź się na najbliższą stację meteorologiczną i sprawdź.
@23kulpamens: ale pod jaką tezę? Ja tam nie widzę żadnej trzy. Ot mapka w stylu "będzie w c*** ciepło w święta." Mam wrażenie, że to głównie osoby szurskie w komentarzach dorabiają tezy i szukają spisków w kolorach.
@theGuest: ale co nie ma sensu? Jak chcesz pokazać, że danego dnia będzie ciepło w Europie jak tę porę roku, to chyba weźmiesz temperaturę z tego dnia?
Tobie też zdradzę sekret. Te grafiki są robione 4 razy dziennie dla dowolnego terminu prognozy GFS. Na przykład wg prognozy z dziś (00UTC) 3 kwietnia w Polsce o 12UTC będzie poniżej normy.
źródło: 2mtemp_anom_20240328_00_156
Pobierz@lizardking_21: Ano taką tezę, że takie mapki są głównie wykorzystywane pod w takich artykułach do takich tez: https://pogoda.onet.pl/artykuly/niezwykla-anomalia-do-polski-juz-za-pare-dni-zawita-prawdziwe-lato/yge1s55
"Ekstremalna anomalia", "termiczne lato", "Prognozy na kolejne dni są wręcz niewiarygodne" i inne bzdury, napomopowane i
@23kulpamens: Ale jaka tam jest teza niby? Przeczytałem ten artykuł i jedyne co się dowiedziałem, to tyle, że będzie wyjątkowo ciepło jak na końcówkę marca. Ani słowa o CO2, ani globalnym ociepleniu.
@23kulpamens:
@lizardking_21: Teza: ekstremalna anomalia. Anomalia nie jest ekstremalna, były wyższe anomalie. To masz inny przykład artykułu z czerwoną mapą jeśli tamten jest nie wystarczający: https://wiadomosci.onet.pl/pogoda/czeka-nas-anomalia-el-nino-naukowcy-podnosza-alarm/xh1fjvl
A to ciekawe. Dlaczego to nie