Wpis z mikrobloga

Więcej czerwonego!!! Bójcie się !!! Dlaczego się nie boicie???!!!
Ja pamiętam z 15 lat temu chodziło się w lany poniedziałek w krótkim rękawku za małolata i to było zupełnie normalne
#pogoda #polska #klimat #w---------------j
Treda - Więcej czerwonego!!! Bójcie się !!! Dlaczego się nie boicie???!!! 
Ja pamięta...

źródło: pogoda

Pobierz
  • 183
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Treda:

w lany poniedziałek w krótkim rękawku za małolata i to było zupełnie normalne

W szkole miałem ziomka, który przez cały rok chodził w krótkim rękawku
  • Odpowiedz
Nie jest. Gdyby tak było to tak błędnie liczona anomalia w Polsce wynosiłaby +20 i więcej.

@2aVV: Czyli średnia temperatura 31 marca w Polsce, na przestrzeni ostatnich 40 lat wynosi ok 1 stopień celsjusza?
  • Odpowiedz
Czyli średnia temperatura 31 marca w Polsce, na przestrzeni ostatnich 40 lat wynosi ok 1 stopień celsjusza?

@23kulpamens: Nie, wynosi w uśrednieniu od 6°C na NE do 8°C na SW Polski. Co przy prognozowanych lokalnie 25°C i BŁĘDNYM określeniu anomalii dałoby lokalnie niemal 20°C różnicy.

A średnia MAKSYMALNA temperatura w Polsce na przełomie marca i kwietnia waha się w przedziale +10°
  • Odpowiedz
Nie, wynosi w uśrednieniu od 6°C na NE do 8°C na SW Polski. Co przy prognozowanych lokalnie 25°C i BŁĘDNYM określeniu anomalii dałoby lokalnie niemal 20°C różnicy.

Albo porównujesz prognozę lokalną do lokalnej średniej albo to nie ma sensu. Porównujesz sobie maks lokalny z godziny kiedy w marcu temperatura ma swoje maksimum do min średniej z całego obszaru z całego dnia i mówisz, że
  • Odpowiedz
@lizardking_21 bo nie ma to kompletnie sensu? Temperatura nie rośnie liniowo wraz z kalendarzem, za rok 31.03 będzie 2 stopnie i też będą tworzone takie grafiki? Jak już porównywać to dłuższy okres do dłuższego okresu , a nie średnia temperaturę do wybiórczo wybranego dnia.
  • Odpowiedz
Więc mapa jest manipulacją, został wybrany punkt w którym anomalia jest największa oraz prognoza która jest najwyższa, dane dobrane pod tezę.

@23kulpamens: ale pod jaką tezę? Ja tam nie widzę żadnej trzy. Ot mapka w stylu "będzie w c*** ciepło w święta." Mam wrażenie, że to głównie osoby szurskie w komentarzach dorabiają tezy i szukają spisków w kolorach.
  • Odpowiedz
bo nie ma to kompletnie sensu? Temperatura nie rośnie liniowo wraz z kalendarzem, za rok 31.03 będzie 2 stopnie i też będą tworzone takie grafiki? Jak już porównywać to dłuższy okres do dłuższego okresu , a nie średnia temperaturę do wybiórczo wybranego dnia.

@theGuest: ale co nie ma sensu? Jak chcesz pokazać, że danego dnia będzie ciepło w Europie jak tę porę roku, to chyba weźmiesz temperaturę z tego dnia?
  • Odpowiedz
ale pod jaką tezę? Ja tam nie widzę żadnej trzy. Ot mapka w stylu "będzie w c*** ciepło w święta." Mam wrażenie, że to głównie osoby szurskie w komentarzach dorabiają tezy i szukają spisków w kolorach.

@lizardking_21: Ano taką tezę, że takie mapki są głównie wykorzystywane pod w takich artykułach do takich tez: https://pogoda.onet.pl/artykuly/niezwykla-anomalia-do-polski-juz-za-pare-dni-zawita-prawdziwe-lato/yge1s55

"Ekstremalna anomalia", "termiczne lato", "Prognozy na kolejne dni są wręcz niewiarygodne" i inne bzdury, napomopowane i
  • Odpowiedz
Ano taką tezę, że takie mapki są głównie wykorzystywane pod w takich artykułach do takich tez: https://pogoda.onet.pl/artykuly/niezwykla-anomalia-do-polski-juz-za-pare-dni-zawita-prawdziwe-lato/yge1s55

@23kulpamens: Ale jaka tam jest teza niby? Przeczytałem ten artykuł i jedyne co się dowiedziałem, to tyle, że będzie wyjątkowo ciepło jak na końcówkę marca. Ani słowa o CO2, ani globalnym ociepleniu.

artykułów o tym, że trzeba zredukować produkcję CO2 na poziomie indywidualnym, bo planeta się zapali i inne bzdury.

@23kulpamens:
  • Odpowiedz
Ale jaka tam jest teza niby? Przeczytałem ten artykuł i jedyne co się dowiedziałem, to tyle, że będzie wyjątkowo ciepło jak na końcówkę marca. Ani słowa o CO2, ani globalnym ociepleniu.

@lizardking_21: Teza: ekstremalna anomalia. Anomalia nie jest ekstremalna, były wyższe anomalie. To masz inny przykład artykułu z czerwoną mapą jeśli tamten jest nie wystarczający: https://wiadomosci.onet.pl/pogoda/czeka-nas-anomalia-el-nino-naukowcy-podnosza-alarm/xh1fjvl

Z tym, że to akurat nie jest bzdura.

A to ciekawe. Dlaczego to nie
  • Odpowiedz