Wpis z mikrobloga

@Czyste_Buty: cokolwiek gotujesz np; blanszujesz warzywa to musisz je wrzucić do lodowatej wody aby zatrzymać proces "gotowania", inny przykład to jajko nitamago do ramenu - to samo dotyczy steka.
W zależności od warunków i grubości mięsa po zdjęciu z patelni temp wzrośnie +/- 8 st max 10. Zalecam zakup termometru cyfrowego kuchennego i sprawdzanie tego samemu.
@Czyste_Buty: Podana jest temperatura jaką stek ma osiągnąć na patelni. Smażysz do 54C, jak jest 54C zdjemujesz i odkładasz, żeby doszedł (opcjonalnie pod przykryciem), w tym czasie temperatura wewnątrz minimalnie wzrośnie, wyrówna się pomiędzy różnymi partiami i zacznie spadać.

To nie będzie wzrost o 10 stopni, zazwyczaj 2-3 stopnie, w zależności o grubości steka. Jak jest bardzo cienki to może nawet w ogóle nie wzrosnąć temperatura.