Wpis z mikrobloga

Swoją drogą, czy znacie jakieś przykłady tego aby banki tak bardzo zachęcały do szortowania tudzież sprzedaży dużej społeczki, tak jak to ma miejsce z #tesla ?
Nie pamiętam, kto pod koniec roku 2023 pisał, że najlepsze zagranie na 2024 to szortowanie $tsla, a teraz Wells Fargo nagania na sprzedaż akcji.
Nie mówię tu o wystawianiu rekomendacji sell.
#gielda
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@gonzo91 a ma to jakieś znaczenie? Jeden rabin powie buy, drugi rabin powie sell, bank bankowi nierówny, a Tesla to jedna z ulubionych spółek ulicy, chyba najłatwiej tutaj trząść leszczyna
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@levzor po prostu jestem ciekaw czy ktoś zna taką spółeczke, która w podobny sposób była szkalowana przez banki.
Bo jak 4 lata obserwuje już ryneczek, to nie przypomina mi się podobna sytuacja.
  • Odpowiedz
@gonzo91: Pamiętam tą końcówkę roku 2023 :D. "Top pick: short Tesla!" :D https://www.cnbc.com/2023/12/08/bernstein-tech-analysts-best-idea-for-2024-is-to-short-tesla.html

Moim zdaniem ma to coś wspólnego z faktem, że Musk się nie gryzie w język w publicznych wystąpieniach i na platformie X. Satya Nadella i reszta czołowych CEO komunikują się bardziej po linii mainstreamu, stąd też potem finansjera się tam na nich nie wyżywa.
  • Odpowiedz
@gonzo91 Banki zarabiają na transakcji, a Elon zbudował firmę na frajerstwie, gdzie normalny człowiek w życiu nie kupiłby tak źle spasowanego samochodu za takie pieniądze, więc to się przekuwa na akcjonariuszy.
Wczoraj zerknąłem na przedni błotnik w modelu X, na dole przy łączeniu z progiem. Od strony kierowcy jest przerwa, a od pasażera jej nie ma XD
  • Odpowiedz