Wpis z mikrobloga

Agedashi Tofu- bardzo pyszne i bardzo proste japońskie danie z tofu- przepis Japonki.
Tofu prawie nigdy nie jadłem, ale to danie jest super. Tofu to coś w rodzaju sera, gdzie zamiast mleka krowiego użyto soję. Parę uwag do przepisu:
- polecam japońskie organiczne tofu jedwabiste (silken) dostępne np. Carrefourze lub na allegro: Silken tofu Clearspring. Trzeba się z nim obchodzić bardzo delikatnie jednak.
-z dodatków polecam jedynie bardzo drobno posiekaną dymkę, ale zmieszaną z odrobiną oleju rzepakowego lub bardzo drobno posiekany por z olejem. Nie trzeba tych dodatków co w przepisie.
- mirin możemy zastąpić octem jabłkowym (lub ryżowym) zmieszanym z cukrem mniej więcej pół na pół- lyżka octu jabłkowego i większa łyżka cukru
-dashi powinno być użyte, polecam wegańskie z japońskiego sklepu: https://www.sakamotoya.pl/products/weganski-bulion-w-proszku-wafu-dashi

Oryginalny przepis: https://www.justonecookbook.com/agedashi-tofu-2/

#japonia #kuchnia #gotowanie #gotujzwykopem #ciekawostki
nowyjesttu - Agedashi Tofu- bardzo pyszne i bardzo proste japońskie danie z tofu- prz...

źródło: Agedashi-Tofu-8416-I-2

Pobierz