Wpis z mikrobloga

@chlodna_kalkulacja: poczytaj sobie jak działa mTOR i czym jest powodowane, i czy jest to zle czy dobre. Nie ma dobrego zamiennika mleka bo każdy z powyższych to zazwyczaj wysoko przetworzony płyn, migdały maja dużo minusów tak samo jak soja, smakowo większość z nich jest nie dobra, musza być dosładzane cukrem lub słodzikiem, aby zachować odpowiednia konsystencje muszę mieć emulgatory (czy są zdrowe?) itd
Chesz wyeliminować wszystkie negatywy? Pij wodę
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: Wiem czym jest mTOR, bo się tym bardzo interesuję, wiem też na doświadczeniach laboratoryjnych, że tam gdzie był najmniej aktywowany, życie trwało najdłużej. No cóż, poczytam składy, zobaczę badania. Na razie nic jeszcze nie kupuję. Wodę piję właśnie, ale trochę nudna. xD
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: Ćwiczenia są dobre, bo zmniejszają podaż tlenu (wprowadzają deficyt tlenu) i zwiększają zużycie białka (deficyt białkowy), a badania przeprowadzone m. In. Na myszach pokazują, że te, które miały symulowane efekty ćwiczeń, tj. otrzymywały białko poniżej zapotrzebowania i powietrze z mniejszą ilością tlenu, żyły dłużej. Dlatego tak, ćwiczenia są dobre, mimo tego, że mTOR się aktywuje, ale jest to skutek uboczny, na który trzeba przymknąć oko i wybór mniejszego zła. Na
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: To znaczy nie aktywować go nadmiernie ponad minimalną potrzebę. A nadmiar jest m.in. przy wysokoproteinowych posiłkach (leucyna), nadwyżce kalorycznej, nadmiernej ilości mięsa i nabiału (produkty odzwierzęce zawierają wysokie ilości leucyny, ale z kolei sfermentowany nabiał oraz produkty kozie i owcze w mniejszym stopniu aktywują mTOR niż pasteryzowane mleko krowie).
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: No dobrze, dziękuję za link, przeczytałem, jak na OPINIĘ tego człowieka, to ciekawostka, ale fakty są niestety inne i sprzeczne z tym, co on uważa, zarówno na badaniach na zwierzętach (diety niskoproteinowe wydłużały życie), jak i wśród długowiecznych społeczności (gdzie białko było spożywane w mniejszych ilościach, głównie z roślin, gdzie ilość leucyny była mniejsza, a samo białko gorzej przyswajalne):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562018/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5394987/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6611156/
https://www.upmc.com/media/news/021924-too-much-protein
  • Odpowiedz
@chlodna_kalkulacja: Akurat ta osoba bardzo dobrze rozumie biochemię i przegląda wszystkie badania non stop, potrafiąc je odpowiednio zinterpretować, zamiast stosować cherry picking, aby coś pasowało jedynie pod daną tezę - coś, co Ty robisz, choć nie masz nawet wykształcenia, aby to robić. Nie zależy mi na tym, aby Cię przekonać, ale żebyś zrozumiał, że dietetyka i ludzka biochemia nie mają prostych odpowiedzi typu dobrze czy źle.
  • Odpowiedz