Aktywne Wpisy

dybligliniaczek +467

KarolWojcicki +261
Cześć, Wykopowicze!
Nazywam się Karol Wójcicki - jestem popularyzatorem astronomii, pasjonatem nocnego nieba i autorem popularnonaukowego fanpage'a „Z głową w gwiazdach”.
Spędzam noce pod gwiazdami, ścigam zorze polarne, dokumentuję zaćmienia słońca na drugim końcu świata, a w międzyczasie opowiadam Wam o niesamowitych zjawiskach, które każdej nocy dzieją się nad naszymi głowami. Od lat staram się zarażać ludzi miłością do Kosmosu, organizując pokazy nieba, wykłady i wyprawy w najdalsze zakątki świata w poszukiwaniu
Nazywam się Karol Wójcicki - jestem popularyzatorem astronomii, pasjonatem nocnego nieba i autorem popularnonaukowego fanpage'a „Z głową w gwiazdach”.
Spędzam noce pod gwiazdami, ścigam zorze polarne, dokumentuję zaćmienia słońca na drugim końcu świata, a w międzyczasie opowiadam Wam o niesamowitych zjawiskach, które każdej nocy dzieją się nad naszymi głowami. Od lat staram się zarażać ludzi miłością do Kosmosu, organizując pokazy nieba, wykłady i wyprawy w najdalsze zakątki świata w poszukiwaniu
źródło: 471441202_1135114924633343_1705081517494453766_n
Pobierz

Jedno pytanie? Posiadacie swój własny znak wywoławczy?
To tylko grosze i prosty egzamin!
#krotkofalarstwo
Posiadacie swój własny znak wywoławczy?
@bardzomalyczlowiek: heh, no można, ale złapiemy Cię, moja ekipa ma nawet bus z całym sprzętem do wykrywania piratów, jedynie co możesz bez licencji, to nadawać na PMR, czy CB.
Wielu już złapaliśmy i postawiliśmy przed sądem, a wystarczyło tylko zdać mega prosty egzamin.
Tylko z tym PMR to też jest zabawa, nie możesz nadawać powyżej 20mW. Ale 10^-3W to też dużo!
@aptitude: jak to działa?
@bardzomalyczlowiek: Jak nadajesz na CB czy proste PMRki to baw się dobrze, nie potrzebujesz licencji, ale jak nadajesz jak na 2m czy 70cm to już wymagana licencja. Na 2m nadaje nawet ISS możesz pogadać dziennie z nimi jak przelatuje stacja nad tobą. :D
Tylko to 2m, czyli potrzebujesz prostą licencję, nawet starczy Ci licencja E, ja mam A, czyli nawet mogę budować
@aptitude: środowisko krótkofalarzy znane jest z ciśnieniowców, buraków i nadętych bucy, taka elektroda 2.0 xD
@bardzomalyczlowiek: Ciekawe, co nadawał na 3m? miał dipol czy yagi?
@aptitude: a nie 500 aby?
@fonderal: Co? 500W No możesz, ale po zdaniu prostego egzaminu. Ale to już licencja A, wtedy możesz nadawać na ile chcesz.
Ja mam A, ale wole budować anteny
Kiedyś zrobię.
@gajowy-marucha: Ja od 2017 A, fajna zabawa, masz licencje A czy E?
@ZaQ_1: Masz szczęście, teraz nie wymagają znajomości morsa. Ale za to umiem przeliterować swoje imie.
W ogóle, sebastian, to mega przydatne imię dla morsa.