Wpis z mikrobloga

Nadrabiam Czarnka w #kanalzero i właśnie się dowiedziałem że dzięki pis minimalna krajowa została podniesiona z 1750 na 4200 zł za czym idzie - pis wyciągnął ze skrajnej biedy polaków pracujących na najniższej krajowej. K---a co za cymbał. Kolejna nagroda dla czarnka to ekonomiczna bzdura roku?

#kanalzero #pis #bekazpisu #polityka #po #czarnek
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Bloodaxis1 ale to ten dzban czarnek powiedzial typie xD dlatego proponuję wręczyć mu nagrodę ekonomicznej bzdury roku, jak się na czymś nie zna to po cholere pierdzieli takie kocopoly?
  • Odpowiedz
@rav3k: ale on przeciez powiedzial prawde i ma jak najbardziej racje. Januszerka jakby mogla to do tej pory placila by po 5 zl najslabiej wyksztalconym, udajac, ze wiecznie nie maja z czego zaplacic.
I nie kloc sie ze mna o to, bo na calym cywilizowanym swiecie taka najnizsza reguluje sie „ustawowo” a twoje pseudoekonomixzne” wywody, ze to zwieksza inflacje czy cos w tym stylu to zobi zachowaj dla siebie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@Bloodaxis1 a, czyli podnoszenie najniższej nie podnosi inflacji xD a to czemu nie dali od razu 10k najniższej? Przeciez żyło by się lepiej! Czlowieku, przez takie podnoszenie minimalnej cierpi cała klasa średnia która jest powoli równana z najniższa krajowa. A jak wiadomo za najniższa (ile by to nie bylo) żyć się praktycznie nie da. Nie kupisz mieszkania, nie dostaniesz krechy na mieszkanie, auta nie utrzymasz itd. Ale wy pisiorzy po prostu
  • Odpowiedz
@rav3k: pewnie podnosi, ale czy to jest wiadacy czynnik - to jest dyskusyjny temat. Wszystko rozbija sie o to, ze ludzie ktorzy uwazaja sie za klase srednia, ta klasa nie sa. I maja zal, ze nagle jakis plytkarz czy hydraulik czy sklepowa z Biedronki zarabia podobne pieniadze jak on. A tak naprawde oboje sa takimi samymi wyrobnikami tylko w innej domenie.
  • Odpowiedz
@czykoniemnieslysza: Zapytaj tych co w 2015 zarabiali więcej niż minimalną, a teraz są na minimalnej czy im tak dużo lepiej. W 2015 - 1.5 mln ludzi na minimalnej, w 2024 już prawie 5 mln. Podejrzewam, że te 3.5 mln co ich minimalna dogoniła już tacy szczęśliwi nie są.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Bloodaxis1 to Ci powiem jak to wygląda w przedsiębiorstwie w którym pracuje. Od lat byli atrakcyjna firma na rynku pod względem płacowym. Na strefie ekonomicznej wszyscy chcieli pracować w tej firmie bo na prawdę dobrze płacili. Testy żeby się dostać były trudne i wiele osób na nich odpadało. Jak ja odchodziłem z mojej pierwszej pracy i powiedziałem ile dostane na produkcji to się ze mnie smiali ze to sciema a pozniej
  • Odpowiedz