Wpis z mikrobloga

Z serii niemiecki miasta dzis: DORTMUND

Troche przeciwienstwo do bogatego Stuttgartu z wczoraj.
Najwieksze miasto zaglebia ruhry, w sumie na moje oko troche nasza slask->kato tylko ze duzo wieksze (wielkosci wroclawia)
Nie ma tam zadnych wielkich koncernow, troche bieda jak na niemcy, ale klub pilkarski maja mocny no i sa przy zachodniej granicy ;)

Srednia zarobkow ledwie 2500 euro netto co w sumie pokrywa sie ze srednia cena metra - no ale wiadomo - u nas za netto w waw to kupisz mniej niz pol metra, tam caly - i to oni maja fatalnie ;)

Srednia cene z metra dla calego miasta - 11.000 pln
Srednie zarobki - takie same :)

nawet centrum jest tansze niz centrum waw czy krk....

#nieruchomosci
del855 - Z serii niemiecki miasta dzis: DORTMUND

Troche przeciwienstwo do bogatego S...

źródło: dortmund

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
średnie zarobki w Krakowie 11.000 zł ale brutto, netto jakieś 7,5k, średnia cena mieszkania 14k

czyli nie ma banki, mozna spokojnie kupowac dalej.... no ale gdyby przniesc krk za odre - to spadki byloby pewne jak amen w pacierzu, no ale na szczescie to Polska, tu beton trzyma sie mocno jak nigdzie ;)

@statystyczny_yt:
  • Odpowiedz
@del855: po co walić konia do średnich zarobków, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością? xD

Poza tym w Krk strzelam, że 80-90% zakupów idzie pod inwestycje / trzymanie puste. A takich numerów nie robią ludki zarabiające 7k na rękę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie licząc BK2 oczywiście.
  • Odpowiedz
@pamareum: no w każdym niemal mieście coś takiego zachodzi. Tylko problem jest taki, że najlepiej zarabiający w Polsce nie są ujęci w tej średniej, bo siedzą na B2B. A kto przede wszystkim kupuje nieruchy? Biedni których nie stać? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@statystyczny_yt: a skad masz ten wynik o średnich zarobkach w Krakowie?
Z tego co widzę to 9700 bruttoi to daje ci jakieś niecale 7k i pewnie jak jesteś na UoP to jeszcze coś poleci do PPK. Mieszkania, nie w ścisłym centrum, nawet na zadupiach wystawione po 16k
  • Odpowiedz
@del855: na dodatek w Dortmundzie maja super sieć metra która poza centrum wyjeżdża na powierzchnie. 2x szybsze czasy przejazdu miedzy przystankami niz krk/wawa, gładkie tory, wszystko świetnie rozbudowane i utrzymywane

A na miejsce mieszka ogromna ilość Polaków
  • Odpowiedz
@acpiorundc: gość nie płakał dzbanku tylko opisywał obecną sytuację w IT. Robotę znalazłem po miesiącu, więc tragiczne miesięczne bezrobocie mnie dopadło. Od marca wpada drugi etacik, więc będę miał większą kasę niż rok temu.

Za to tobie pozostanie bycie biedakiem do końca marnego życia i płakanie na tagu o drogich mieszkaniach xD
  • Odpowiedz
Za to tobie pozostanie bycie biedakiem do końca marnego życia i płakanie na tagu o drogich mieszkaniach xD

@majkel88: żyj w swojej bańce ;) a takich młotków jak ty to rekrutuję do pracy i nimi zarządzam.
  • Odpowiedz
@acpiorundc: patrząc po postach to srasz na tagach o drogich mieszkaniach, więc zarządzać to sobie starą możesz co najwyżej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pora się obudzić i wyjść ze świata wyobraźni, bo zawsze będziesz biedny.
  • Odpowiedz
bo zawsze będziesz biedny.

@majkel88: u ciebie wychodzi typowa polska zawiść. Ja walczę o to, żeby inni mieli lepiej i mieli lepszy start. Ja już za bardzo dużo zarobiłem na giełdzie ale wiem, że inni moi znajomi i całe społeczeństwo tak nie ma. Więc jak mam możliwość to to robię i będę robić.
  • Odpowiedz