Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #linux #mint

Mam do laptoka podpięty dysk 3.5' poprzez usb (na tym dysku są 3 partycje), zamierzam na nim zainstalować Linuxa Mint, na razie jako LiveCD- i mam pytanie, gdy do tego celu użyję LiLi usb creator i w tym programie zaznaczę na której partycji go chcę mieć, to gdy zacznie wybraną partycję formatować do systemu plików FAT32, to dane z dwóch pozostałych partycji są bezpieczne podczas tej operacji?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cordant: ta partycja na której chcę to zrobić jest pusta, pytanie tylko czy format będzie na tej partycji, czy poleci z formatem każda partycję dysku (na dwóch pozostałych mam dane)
  • Odpowiedz
@Infrass: ja ze swojego skromnego doswiadczenia z linuxami kiedys chcialem partycje zrobic przez instalator - to mi caly dysk przemielilo. Od tamtej pory wydzielam 30gb z dysku i jakims programikiem do partycji zmieniam jej system plikow i jak dotad zadnej wpadki, choc dzielilem dysk z 500gb danymi. Troche strachu bylo, ale dziala ok
  • Odpowiedz
i jakims programikiem do partycji zmieniam jej system plikow

@cordant: o, o tym nie pomyślałem- dzięki za kierunek :)

Tak właściwie, to robię tego LiveCD bo chce poznać Linuxa. Chciałbym go w sumie na tym zewnętrznym zainstalować na stałe, ale to jak już ogarnę instalację w pełni.
  • Odpowiedz
@cordant: nie ogarniam jeszcze podziału na /home /root :D ale to ogarne jutro, bo system bardzo mi sie podoba:)

Wlasnie teraz odpisuje z Linux'a, LiveCD popełniony prawidłowo :)
  • Odpowiedz
@cordant: Mi też kiedyś przemieliło dysk w identyczny sposób, przynajmniej wiem, że to nie ja popełniłem błąd. Od tamtej pory ręcznie przygotowywuje partycje, najlepiej pod windowsem MiniTool Partition Wizardem.
  • Odpowiedz