Wpis z mikrobloga

W Polsce mamy dwie zarejestrowane tzw. tabletki "dzień po": octan uliprystalu (ellaOne) i lewonorgestrel (Escapelle). Obecnie obie są na receptę lekarską (lub farmaceutyczną).

Dlaczego debata nad ustawą dotyczy wprowadzenia do obrotu bez recepty tylko jednej z tych tabletek, tylko jednego, wybranego producenta?

#pytanie #medycyna #leki #sejm #zdrowie #bekazlewactwa
sildenafil - W Polsce mamy dwie zarejestrowane tzw. tabletki "dzień po": octan ulipry...

źródło: 1000000348

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie znam się, ale jak sam napisałeś to nie są generyki i mają inną substancje czynną. Zwyczajnie jedno może być bezpieczniejsze. Z tego samego powodu dla którego witamina c jest bez recepty a antybiotyk wymaga. Możliwe jest też że jedna firma ma lepszych "lobbystów"
  • Odpowiedz
@Czloneknarodu Zwyczajnie jak rozmawiamy o czymś to na argumenty. Nigdzie nie napisałem że popieram te środki powiem wręcz że jestem przeciwnikiem że względu na mój światopogląd i stosunek do życia. Natomiast argument że tylko jeden środek jest dopuszczony jest zwyczajnie durny i szkodzi sprawie.
  • Odpowiedz
@ramuram: No właśnie widać jak jesteś przeciwny. Typ co porównal witamine C do tabletki po. Juz poznałem twoj swiatopogląd i to właśnie twoje chore spojrzenie na rzeczywistość jest szkodliwe, a nie moje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz