Aktywne Wpisy

Uuroboros +140
Właśnie się dowiedziałem że moja siostra urodziła bliźniaki, mirki pijcie ze mną kompot zostałem ojcem.

Śmieciarka już trąbi pod oknami #urodziny

źródło: 1000001792
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: 1000001792
PobierzWykop.pl
Piszę do was z pytaniem. Od ponad dwóch lat pracuje zdalnie dla firmy z Holandii. Jako ze udało mi się zebrać całkiem sporo pieniędzy, to postanowiłem kupić mieszkanie. Potrzebuję ponad 400 000 zł kredytu.
Myślałem, ze nie będzie z tym problemu jako że mam spore zarobki i brak innych kredytów. Bylem wczoraj w kliku bankach i okazało się, ze jako ze zarabiam w obcej walucie to nie mogę dostać kredytu hipotetycznego, a kredyt konsumencki jest nie tylko bardzo drogi, ale również ograniczony, więc nie mógłbym wziąć więcej 400000.
Czy ktoś tutaj ma doświadczenie jak co zrobić w takiej sytuacji? Moim następnym krokiem będzie dzwonienie do banków holenderskich, ale pewnie zostanie tylko kredyt konsumencki, który jest drogi.
#programista15k #programowanie #pytanie #kredythipoteczny
@fillif: No to chyba oczywiste, że zarabiając w EUR nie dostaniesz kredytu w PLN. Rozwiązaniem są hipoteki walutowe które kiedyś opłacały się bardziej niż w złotówkach ale frankowicze wszystko popsuli i są teraz bardzo drogie - np.~12% RRSO w Aliorze. A w Holandii nie dostaniesz kredytu na nieruchomość w
@fillif: nie pamietam szczegolow, ale kolega pracujac w Czechach, wzial osatetcznie kredyt z czlonkiem rodziny, a on splaca
@TurboDynamo: Jeśli mowa o OE to klient z polski musiałby płacić więcej niż ten z Holandii.
@Bejro: Może dla kogoś kto się na tym zna. Dla mnie to pierwszy kredyt. Poza tyle się mówiło o frankowiczach, więc byłem pewny, że waluta nie będzie problemem.
@TurboDynamo: Będzie ciężko. Domyślam się, że bym musiał dla niego pracować ileś miesięcy (w banku podobno sprawdzają wpływy
@fillif: w mBanku nie ma problemu jak zarabiasz w innej walucie. Tzn nie było w 2019 jak brałem kredyt.
@Bejro: dziwne, ja dostałem :)
@Anakee: Obecnie mBank nie udzieli takiego kredytu, @fillif ma w praktyce do wyboru tylko bank Alior.
@Bejro: a istnieje jakikolwiek bank, który przyzna kredyt na nieruchomość w innym kraju? Pytam serio bo kiedyś próbowałem szukać takiego z myślą o emigracji na X lat do właśnie tego kraju gdzie leżałby taki bank.
@Bejro: nie rozumiesz. Kredyt na dom w Polsce ale na zagranicznych oprocentowaniach tak żeby oferta była konkurencyjna wobec polskich banków