Aktywne Wpisy
Gustavo_Fring +14
Jakbyście zareagowali, gdyby podczas rozmowy o wspólnym zamieszkaniu z dziewczyną, nie chciałaby przeprowadzić się do was (kawalerka na własność), tylko zmusza was do wynajmu większego w dzielnicy gdzie jest więcej zieleni? Podział kosztu wynajmu około 70/30. Wychodzi około 5k z opłatami
#zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
#zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
maniek74 +99
#katolicyzm #4konserwy #poznan #historia
@Ryneczek: wojna 30 letnia nie była wojną religijną
Już z 15 lat temu badacze doszli do konsensusu w tej sprawie.
@Krol_Karo: hi hi
ok, w takim razie milknę, no bo jak to tak podważać 15 letni konsensus naukowy kilku historyków
Przestań wrzucać historyczne ciekawostki jak masz zamiaru fejki udostępniać
Hihi
@Krol_Karo: Tak, jestem poważny. Wojna 30 letnia była protestanckim atakiem na katolicki porządek społeczny panujący na naszym kontynencie a niemiecko-szwedzki potop był jej kontynuacją. Chodziło o dokończenie dzieła i zabrania się za Polskę - katolicki bastion Europy, wystarczy popatrzeć z jakim zapałem tej napaści kibicował anglikański demiurg Cromwell i jak nawoływał Szwedów do utrącenia rogu (Polski) na głowie bestii (Kościoła katolickiego)
@Ryneczek: Masz jakieś religijne teorie na temat tego, czemu Francja opowiadała się po stronie protestanckiej?
@nightmaar: do głowy przychodzą mi tylko teorie polityczne, te o graniu na osłabienie Habsburgów w Rzeszy, tak samo Francuzi zachowywali się gdy walczyliśmy z Turkami, bardziej interesowało ich osłabianie Austrii niż wspieranie europejskiego chrześcijaństwa
yyy.... nie pofajdały ci się czasami stulecia?
@Ryneczek: