Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak to jest teraz z zamawianiem akcesoriów do e-papierosów z Chin na Ali w 2024? Normalnie idzie przez granicę i celnicy akceptują? Konkretnie chodzi o RDA, a nie o sprzęt cały. Nie zatrzymają nic? Nie przyjdzie żadne wezwanie w stylu że to nielegalne? Sprzedawca pisze że to części zamienne do elektroniki i nikt w to nie wnika? Zamawiać przez AliExpress Saver/Standard Shipping? (preferuję punkty DPD pickup)

#vape #epapierosy #aliexpress

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Narmel
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie przyjdzie żadne wezwanie w stylu że to nielegalne?

@mirko_anonim: Mnie się wydaje, że nawet jeśli zatrzymają paczkę, to Tobie nic nie grozi (poza ewentualną stratą kasy, chociaż chyba i tak powinno się dostać zwrot od sprzedawcy z Ali). Przepisy mówią o zakazie sprzedaży i za złamanie zakazu sprzedaży grozi kara. Czyli za sprzedaż grozi kara, nie za kupno. No ale to jest tylko moja interpretacja.

Art. 7f. [Zakaz sprzedaży na odległość]

Zabrania
  • Odpowiedz
U niektórych sprzedawców niektóre produkty są

@mirko_anonim: No to nie widziałem, każde co spróbowałem co miało na stronie shipping aliexpres w koszyku zamieniało się w 3rd party shipping

Jak ten zewnętrzny shipping działa? Sprzedawca na własną rękę wysyła paczkę zamiast skorzystać z wbudowanego do Ali
  • Odpowiedz