Wpis z mikrobloga

a mając wyrok nie można być posłem

@kogo_to_obchodzi: swoją drogą jest to niesamowicie złe prawo, groźne i antydemokratyczne.
Wystarczy jakiegokolwiek polityka zatrzymać do kontroli drogowej, policjant do schowka podrzuca i znajduje dwa gramy marihuanen i cześć i czołem.

Niech nawet na karcie do głosowania będzie adnotacja że kandydat jest osobą skazaną, ale skoro suweren sobie życzy przestępce na przedstawiciela, to dlaczego ktoś miałby suwerenowi tego zabraniać?
@hellfirehe: wręcz przeciwnie, jest to prawo dobre, racjonalne i tutaj można się kłócić, czy demokratyczne, ale na pewno czyni zadość praworządności. Czemu niby osoby wyjęte spod prawa, zdemoralizowane i preferujące praktyki mafijne miałyby decydować o losach państwa, skoro bardziej zależy im na własnych interesach?
Suweren w wolnych wyborach zdecydował inaczej, DEAL WITH IT.

@RandomNetUser: Czyli kilka tysięcy głosów to dość by olać prawo, bo tyle pewnie dostali?
Osoba skazana nie może być posłem. Jeśli była posłem w trakcie trwania mandatu, to go traci i tyle.
Tak zdecydował suweren gdy wybierał władzę która to wprowadziła i poprzez wybieranie władzy która tego nie zmieniała.
@RandomNetUser: Czy to jest serio takie trudne dla pisowców połączyć logicznie DWIE kropki, wasze łby już tak są puste?

wyrok prawomocny = wygaszenie mandatu

żaden sejm, żadne prezydium, żaden marszałek NIKT nie zabrał im mandatów, ułaskawienie też nie chroni przed utratą mandatu.
Nosz ja #!$%@?ę. 2+2=5 też byście bronili jakby wam wasz karakan nakazał?
Suweren w wolnych wyborach zdecydował inaczej, DEAL WITH IT.

@RandomNetUser: to może #!$%@? sądy, niech suweren decyduje co? W ważnych sprawach na narodowym, kciuk w górę albo w dół i wiadomo co z skazańcem. Ale w sumie to posłowie też do #!$%@?, po co oni komu, jest suweren xD

co wy tam ćpiecie w tym pisie?