#linux #samba #windows #siecikomputerowe #raspberrypi mam serwer z filmami postawiony na DietPi na Raspberry Pi zero 2 w - udostępnianie przez Sambę, na telefonie, tablecie i telewizorze wszystko działa jak należy natomiast na kompie za cholerę nie jestem w stanie wejść w udostępnione pliki, wejdę w zasób sieciowy, wyświetlę udostępnione foldery ale wejść już w nie nie mogę. ktos poratuje co może być nie tak?
@RobiS: Jak robisz udostępnianie anonimowe, to nie rób (to jest możesz robić podwójne udostępnienie jak musisz). Musisz stworzyć użytkownika systemowego i użytkownika samobowego o tej samej nazwie. I udziały plikowe powinny być dostępne dla tego użytkownika. Jak jesteś już tak daleko, to wywal wszystkie uprawnienia do udziałów pod tym adresem z menadżera poświadczeń i uruchom ponownie windowsa. Windows nie może się połączyć do tego samego serwera przy użyciu różnych poświadczeń.
@vries: niekoniecznie, wystarczy katalog z filmami mieć poza kontem użytkownika np zamiast /home/user/public zrobić /home/public dzięki temu unikamy problemów z dziedziczeniem dostępu do plików
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
mam serwer z filmami postawiony na DietPi na Raspberry Pi zero 2 w - udostępnianie przez Sambę, na telefonie, tablecie i telewizorze wszystko działa jak należy natomiast na kompie za cholerę nie jestem w stanie wejść w udostępnione pliki, wejdę w zasób sieciowy, wyświetlę udostępnione foldery ale wejść już w nie nie mogę.
ktos poratuje co może być nie tak?
źródło: Bez tytułu
Pobierzźródło: Screenshot_20240123_195137
Pobierz