Wpis z mikrobloga

@maniok: mi tam wystarcza miska i zimna woda. Japońce jeszcze delikatnie rozcierają w dłoniach ziarno podczas tej czynności.

Ja po zagotowaniu ryżu w ryzowarze od razu wymieszuje.
@maniok: Durszlak i pod prysznic z dość mocnym natryskiem. Woda po ryżu ma być przeźroczysta, no chyba że robię kleisty to nie. Azjaci potrafią go 10 razy płukać, to męczące, moja metoda jest sprawdzona, szybka i efektywna.
@maniok: Woda jest tania i wbrew pozorom szybciej oczyścisz pod bieżąca wodą niż mocząc w miskach i płucząc 3 razy.
I jeśli to jest 100 g ryżu to już w ogóle tylko żyd by sie czepił, ja płuczę 0.5kg za każdym razem.
Nie ma innej opcji jeśli chcesz dobrze i szybko.