Wpis z mikrobloga

Kupiłem sobie na święta trylogię Mass Effecta i zagrałem pierwszy raz w życiu, chyba nie muszę pisać jakie to jest wyśmienite kino, jaki bogaty jest ten świat, jaka historia zajebista, zajebiste postaci, seksowne laski, ale chciałbym się pochylić co mi nie spasowało, nie jest tego wiele ale jednak:
Po pierwsze, dubbing
W 1. części polski głos Shepparda (Dorocinśkiego) zajebiście spasował do luja którego sobie stworzyłem
W 2. części to jest jakieś totalne nieporozumienie, i dosłownie do końca gry nie byłem w stanie przyzwyczaić się do tego głosu Łukasza Nowickiego, ale męczyłem się, bo pozostałe polskie głosy zostały te same, a one były b. dobre
W 3. części nie miałem już wgl tego wyboru i w sumie dobrze, bo ten angielski Sheppard pasował do mojej postaci podobnie jak polski w 1. części
Drugim gwoździem w dupie była ta misja samobójcza w 2, gdzie zrobiłem wszystkie zadania (oprócz dlc z tym przekaźnikiem masy i batarianami), a i tak zginęło kilku moich ziomków. M.in. Kelly, Mordin i Kasumi. Kelly zginęła bo nie ruszyłem na pomoc załodze od razu, a Mordin i Kasumi zginęli ponieważ jak czytałem na necie wybierałem niewłaściwych ludzi będąc już w bazie Zbieraczy.

Troche sie rozpisałem jakby nie wiadomo jak bardzo mnie to denerwowało, ale w sumie to tylko drobnica. Trylogia jest wybitna, po ograniu 3. części od razu chciałem zacząć wszystko od początku, tylko na wyższym poziomie trudności i inną klasą, ale zrobię to później, bo nie chcę by mi się przejadło. No i jeszcze Andromeda na mnie czeka. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#masseffect #gry
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DoktorStyle: oj tak, zmiana aktora dubbingowego w dwójce mnie zawsze mierzi i tak jak jedyneczka zajebiście pełna polska wersja, tak potem już tylko EN_US. Poza tym, kiedyś bez tej połączonej wersji, to miałeś tak, że LotSB z Liarą w 2 było tylko po angielsku, więc tam w ogóle był p--------k. W jedynce w sumie w tym jedynym DLC tak samo jak pierwszy raz widzisz Batarian.
  • Odpowiedz
Za Mordina to karne przejście kuźwa jeszcze raz. Od nowa. No w morde. Jak tak można...

@crnilo: albo płaczesz w dwójce, albo płaczesz w trójce, Mordin to postać tragiczna.
  • Odpowiedz
  • 2
@tellet: Właśnie, jeszcze to dlc w 2 co wspominałem z tymi batarianami i kometą, tam też był p--------k, bo dlc było po angielsku, ale momentami Sheppard mówił po polsku( ͡° ͜ʖ ͡°) niektóre dialogi były dogrywane z podstawki pewnie, także też jak zrobię następne podejście to 1. część PL, a 2 i 3 ENG, szkoda mi szczególnie tego Dorocińskiego( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@tellet dalej chyba dodatki w 2 nie mają dubbingu

@DoktorStyle jak w 1 jeszcze można grać z dubbingiem bo jest spoko tak 2 lepiej sobie na wstępie darować.

Tragicznie dobrany głos bohatera (nie wiem jak żeński może lepiej) dodatki bez dubbingu i technicznie też mi polskie głosy przycinały
  • Odpowiedz
@DoktorStyle: Tyram od świąt na steamdecku. Jestem generalnie weteranem serii, ale nigdy wcześniej nie udało mi się przejść wszystkich części na 100% jedną postacią, a teraz najpewniej się uda.
Wcześniej grałem tylko po angielsku, więc to jak słaby jest polski dubbing było dla mnie szokiem. Może kilka postaci się broni, ale męski Shepard w drugiej części jest straszny, Grunt brzmi jak upośledzony, a Miranda zamiast seksbomby ma głos pani Grażyny
  • Odpowiedz
@DoktorStyle: Tak na prawdę to tylko dubbing jest sensownym zarzutem, trochę dziwi mnie to, że chcesz grać w jedynkę po polsku, a w kolejne części po angielsku, już lepiej całą trylogię grać po angielsku.
To, że ludzie Ci zginęli na misji to właśnie bardzo dobrze, człowiek ma taką tendencje żeby wszystko zrobić jak najlepiej, wszyscy szczęśliwie wracają do domu - jak w amerykańskim filmie.
Przez to, że pierwszy raz zagrałeś
  • Odpowiedz
  • 2
@Duddkov: Ma to sens, wiadomo że jak przechodzi się grę któryś raz z rzędu, to już nie nigdy nie będzie aż takich emocji jak za pierwszym razem, kiedy jedziesz na ślepo, i robisz wszystko zgodnie z własnym sumieniem, a nie w ramach chłodnej kalkulacji, co się lepiej opłaci.
Undertale możnaby też podać za przykład takiej gry, albo Wiedźmin 3, ta sama kalka gdzie narracja i historia odgrywa najważniejszą rolę w
  • Odpowiedz