Aktywne Wpisy

mirko_anonim +123
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
6 lat związku, w tym 2 lata małżeństwa i szykuje mi się rozwód.
Jest to dla mnie straszne, bo ją kocham, ale terapia małżeńska mi w pewnym sensie otworzyła oczy. Moja żona chce być ciągle zaskakiwana, podróżować, wychodzić często na randki, a ja wręcz przeciwnie. Jestem domatorem i w zupełności mi wystarcza wyjście kilka razy w roku do kina, restauracji i 2x kilkudniowe wakacje.
Po to wszedłem w związek,
6 lat związku, w tym 2 lata małżeństwa i szykuje mi się rozwód.
Jest to dla mnie straszne, bo ją kocham, ale terapia małżeńska mi w pewnym sensie otworzyła oczy. Moja żona chce być ciągle zaskakiwana, podróżować, wychodzić często na randki, a ja wręcz przeciwnie. Jestem domatorem i w zupełności mi wystarcza wyjście kilka razy w roku do kina, restauracji i 2x kilkudniowe wakacje.
Po to wszedłem w związek,
villager +44
Niby człowiek wiedzioł, ale się łudził ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Po pierwszym roku spłacania symulacji na 800k jesteśmy lżejsi o 70k a kapitał ledwo tknięty o 6k i odsetki biją...
Nawet mając płynność finansową to się człowiek zastanawia czy na pewno jest sens w tym roku schodzić z najmu na rzecz kredytu...
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedweloperskie #finanse #kredyt #boldupy
Po pierwszym roku spłacania symulacji na 800k jesteśmy lżejsi o 70k a kapitał ledwo tknięty o 6k i odsetki biją...
Nawet mając płynność finansową to się człowiek zastanawia czy na pewno jest sens w tym roku schodzić z najmu na rzecz kredytu...
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedweloperskie #finanse #kredyt #boldupy
źródło: Zrzut ekranu z 2024-02-27 09-18-46
Pobierz

Zapytałem chatGTP jak zrobić walidacje nipu na input w formularzu. Wyrzygał ten kod ale mimo zwrócenia mu uwagi że jest problem jak ktoś wpisze nip 0123456789 i 1234567890 bo go przepuszcza ciągle twierdzi że kod jest poprawny. Resztę nipów sprawdza bez problemu jeśli chodzi o walidacje.
Ktoś #pomocy
document.addEventListener('DOMContentLoaded', function () {
var submitButton = document.querySelector('button[name="confirm-addresses"]');
if (submitButton) {
submitButton.addEventListener('click', function (event) {
// Pobierz wartość pola NIP
var nipInput = document.getElementById('id_twoje_nip_field'); // Zastąp 'id_twoje_nip_field' właściwym identyfikatorem pola NIP
if (nipInput && nipInput.value !== '') {
// Sprawdź poprawność NIP
if (!validateNIP(nipInput.value)) {
// Zablokuj wysłanie formularza i wyświetl komunikat o błędzie
event.preventDefault();
alert('Numer NIP jest nieprawidłowy. Popraw go przed kontynuacją.');
}
}
});
}
function validateNIP(nip) {
var weights = [6, 5, 7, 2, 3, 4, 5, 6, 7];
var sum = 0;
// Usuń wszystkie znaki niebędące cyframi
nip = nip.replace(/\D/g, '');
if (nip.length !== 10) {
return false;
}
for (var i = 0; i < 9; i++) {
sum += parseInt(nip.charAt(i)) * weights[i];
}
var remainder = sum % 11;
var controlNumber = parseInt(nip.charAt(9));
if (remainder === 10) {
remainder = 0;
}
return (remainder === controlNumber && remainder === sum % 11);
}
});
@airflame: jak i tak korzystasz z GPT to może po prostu dodaj if'y na początku funkcji dla tych nipów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do zasady wylicza on każdą z dziesięciu cyfr i mnoży przez odpowiednie wagi: 6, 5, 7, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Uzyskany wynik sumuje się i dzieli przez 11. Reszta z tego dzielenia powinna być identyczna, jak ostatnia cyfra danego NIP-u.
@airflame: ale w sumie nie wiem co się czepiasz, kod dobrze działa, przynajmniej funkcja do weryfikacji nipu. 0123456789 to prawidłowy nip w sensie według tego algorytmu sprawdzania, po prostu nie powinien zaczynać się od zera, dodaj sobie tego if'a i tyle, ten drugi nie jest poprawny.
źródło: nip
Pobierzi będzie gitara (bo nie może zaczynać się od zera nip).
Ale też nie może być 1234567890
@airflame: dla "1234567890" funkcja validateNIP zwraca false. w nodejs i w chrome sprawdzałem. musisz mieć gdzieś indziej coś #!$%@?.