Wpis z mikrobloga

Jak 31 grudnia mam koniec umowy, a dziad trans nie dal mi swiadectwa pracy moge isc z tym do inspekcji pracy? Z tego co wiem ma obowiazek wydaniu swiadectwa pracy zaraz gdy umowa wygasnie.. nie moge sie dodzwonic do niego a juz odpisze na smsy to mowi ze nie wie kiedy mi go da, bo ksiegowa nie pracuje do konca tygodnia.. zeby dostac zasilek musze dostarczyc papiery do 14 dni od momentu wygaszenia umowy.. czyli jak mi go nie wyda na czas to strace zasilek za styczen..

#praca #pracbaza #prawo #bekaztransa #przegryw #poradyprawne #prawopracy
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RandomowyTyp: ma bodajże 7 dni na wydanie swiadectwa pracy, czemu 14 dni tylko? Zeby miec zasiłek to trzeba miec przepracowane na minimalnej 12 z 18 miesiecy, wiec nawet do 6 mscy po zwolnieniu mozna sie rejestrować, chyba ze juz miales zasilek, podjales pracę i chcesz go kontynuować i masz dni jakoś na styk. Wiadomo kazdy chce jak najszybciej miec hajs itp. A zasiłek liczy się od momentu rejestracji za każdy
Silver86 - @RandomowyTyp: ma bodajże 7 dni na wydanie swiadectwa pracy, czemu 14 dni ...

źródło: Screenshot_2024-01-04_145214

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Silver86: to bylo tak, ze czekalem na zasilek w kwietniu ale podjalem prace na 7 msc.. i teraz znowu ide po zasilek i niby mam 14 dni na dostarczenie swiadectwa pracy bo umowy nie przedluzam, jakos dziwnie tak mi tlumaczyla ( nie pobieralem tego zaislku w kwietniu bo musialem czekac jakies 3 msc na niego a wczesniej podjalem prace do grudnia )
  • Odpowiedz
@RandomowyTyp: skoro wcześniej musiałeś czekać to znaczy że miałeś okres karencji, czyli np sam się zwolniłeś, albo za porozumieniem, dlatego nieraz lepiej sie nie zgadzac na porozumienie jak chcemy zasiłek od razu i mamy wymagane 12 mscy, ok czyli u Ciebie pewnie jakos te 14 dni ma wpływ zeby ten poprzedni okres zatrudnienia tez sie zaliczył, jak Ci nie wyda do 7 dni to pip, postrasz karami to moze sie
  • Odpowiedz
  • 1
@Evarrrez: ogolem dziadostwo, najnizsza kraj reszta pod stolem i brak stabilnej pracy, praktyczne kazdy po jakims czasie sie wykruszal z rynku aby jeden byl stabilny ale to c--j straszny upierdzielal ci pensje za kazde swieta, l4 czy urlopy a c--j sobie jezdzil na wakacje 3 razy w roku, nie bede u niego robic
  • Odpowiedz
@Mawid_Dotyka: ode mnie chcieli świadectwa, no ale jak umowa na czas określony która wygasa to moze faktycznie da sie bez, chociaz mozna by sie czepic ze np umowa sobie mogla byc a zwolnili cie np po 3 mscach, poza tym w świadectwie masz podstawe rozwiazania umowy, kto wypowiedział, czy za porozumieniem itp. Wiec jest to potrzebne zeby ustalic np czy dostajesz od razu czy po 3 mscach albo dyscyplinarka ze
  • Odpowiedz