Wpis z mikrobloga

Czy można cokolwiek stwierdzić na podstawie tego, że metronidazol mi ewidentnie pomagał a xifaxan ani trochę? Mam podejrzenia ibs/sibo.
#ibs #sibo #zdrowie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kerri: powodzenia u gastrologa bo ciężko trafić na kogokolwiek kto do SIBO podejdzie poważnie, a jeśli to się uda to zakończy się na zaleceniach które w ogóle się nie przekładają. Lepiej po wizycie u gastrologa, zrobieniu testu na SIBO - udać się do dietetyka klinicznego, który ma o wiele większą wiedzę przy SIBO niż zwykły gastrolog, który prawie każdą wizytę kończy przepisaniem IPP. Mi gastro 2 miesiące temu dał jednocześnie
  • Odpowiedz
  • 0
@Kokoszka99: Mi IPP za bardzo nie pomagają a w sumie to w ogóle, no może czasem dexilant, ale jest drogi.
Xifaxan brałem, ale chyba tylko przez tydzień i myślę, czy nie spróbować jeszcze jeden raz bo czytałem że w razie braku efektów można za jakiś czas ponowić próbę i po pierwszym tygodniu dorzucić sanprobi ibs aby najpierw usunąć przerost tej całej flory bakteryjenej a później zasiedlić jelita odpowiednimi szczepami bakterii.
  • Odpowiedz
@kerri: mi metronidazol w lutym jak Pylerę brałem to uszkodził nogę, dziwnie brzmi no ale znalazłem grupy na fb czy posty na reddicie i rzeczywiście ludzie mają problemy, witamina B1 ma pomóc ale to po paru miesiącach efekty zobaczę, po prostu noga bardzo spięta, masa badań, wszystko ok. A co do xifaxanu, jak nie znajdziesz przyczyny SIBO to SIBO będzie zawsze wracać. To tak jakbyś miał pożar w domu i
  • Odpowiedz
  • 0
@Kokoszka99: To co polecasz robić? po gastrologach biegał nie będę bo studiuje i kruchą z kasą żeby chodzić ciągle po lekarzach prywatnie. Raz pójść mogę prywatnie, no ale już u jednego byłem i dowiedziałem się, że "taka moja uroda", także słabo to wygląda.
Mam też skierowanie ale nie mogę znaleźć lepszego terminu niż za 6-7 miesięcy.

Też słyszałem o diecie low fodmap na parę tygodni a następnie stopniowe wracanie do
  • Odpowiedz
@kerri: Doraźnie low fodmap możesz, głównie to się stosuje po leczeniu SIBO przez kilka tygodni. Ale no to krótkotrwale bo do niedoborów teoretycznie prowadzi. A jakie masz objawy, jakie badania już zrobiłeś? Odpowiedz proszę to powiem co jeszcze bym wykonał przed podjęciem kolejnych kroków
  • Odpowiedz
@kerri: Sibo można wyeliminować robią badanie Wodorowo-metanowy test oddechowy - koszt ok. 300 coś zł i jakoś 2-3 h badanie z tego co pamiętam. Jak wykaże to można coś jeszcze w krwi ale ten oddechowy wystarczy żeby rozwiać wątpliwości. Na IBS można zrobić badanie badanie mikroflory jelitowej z kału ale to kosztuje 500-1000 zł. jako takich badań na IBS niby nie ma ale IBS jest przez lipę w jelitach głównie
  • Odpowiedz
A co do xifaxanu, jak nie znajdziesz przyczyny SIBO to SIBO będzie zawsze wracać. To tak jakbyś miał pożar w domu i ciągle gasiłbyś ogień, ale nie likwidowałbyś przyczyny pożaru, xifaxan to po prostu taka gaśnica

@Kokoszka99: @kerri Potwierdzam to co kolega napisał. Wróciło mi po raz kolejny, a walczę już 3 lata. Gastrolodzy za każdym razem próbują wcisnąć antybiotyki na eradykacje bakterii albo kolejne probiotyki, a to i
  • Odpowiedz
  • 0
@maad: A jak już zrobię te badania to będzie się dało coś z tym zrobić?

W sensie, jest dużo osób, które piszą "zbadaj to i tamto" a nawet po zbadaniu tych rzeczy nic się z tym zrobić nie da.

Jeżeli coś w tych badaniach wyjdzie nie tak to rzeczywiście są sposoby by temu porządnie zaradzić?
  • Odpowiedz
@kerri: @maad Tu jest sensowna baza wiedzy: https://hackyourhealth.pl/
Ja sam walczę dalej, za 3 tygodnie kontrolną gastroskopia bo we wrześniu HP, nadżerki i refluks żółciowy, aż zacząłem brać SSRI bo wszystko co robiłem po prostu czułem że jest niewystarczające, bo stresu nie byłem w stanie się pozbyć, nawet chodząc na terapię, liczę że SSRI coś ruszy.
@kerri Robiąc badania możesz potem udać się do dietetyka klinicznego, większość z
  • Odpowiedz
@kerri Chodzi o eliminacje innych rzeczy. Przy sibo wszystko powinno ci wyjść w normie poza testem oddechowym wiec jesli to podejrzewasz to od tego zacznij. Wyleczyć się można ale niestety to czasochłonne, trudne i trzeba szukać rozwiązań na własną rękę bo każdy reaguje inaczej. Polecam reddita, tam jest wiele powtarzających się historii gdzie ludzie latami z tym się męczą(ale też są tacy co opowiadają jak sobie z tym poradzili)
  • Odpowiedz
@maad: @kerri doraźnie można wprowadzić dietę lowfodmap - wiele produktów i tak można jeść więc spokojnie. Wprowadza się ją po zakończonej antybiotykoterapii na 4 tygodnie bodajże. Ale nawet na tym etapie możesz jej spróbować i sprawdzić jak się będziesz czuł
  • Odpowiedz
  • 0
@Kokoszka99: Wiem, słyszałem o niej. Trochę mam z nią problem bo słabo gotuje i przez to duża część jedzenia mi odpada, już i tak z niedużej puli.
Podobno kończąc diete low fodmap należy po kolei dołączać kolejne produkty. Ciekawi mnie jak ta kwestia wygląda. Np: jestem na diecie low fodmap przez 4 tygodnie. Następnie jest czas aby powoli dorzucać produkty, których nie można było jeść. Do żywienia dołączam pieczywo. I
  • Odpowiedz
@kerri: najlepiej 3-5 dni, bo reakcja uboczna może wystąpić po 2, 3 dniach jedzenia, a nie od razu. Ale takie wprowadzanie to jest dopiero po tym jak się SIBO przeleczy, bo sama dieta low fodmap bez leczenia sibo to tylko ograniczenie objawów, a sama w sobie do niedoborów z czasem prowadzi
  • Odpowiedz